Aandeel zonnestroom Stad ruim anderhalf keer toegenomen sinds vorig jaar

Aandeel zonnestroom Stad ruim anderhalf keer toegenomen sinds vorig jaar

Aandeel zonnestroom Stad ruim anderhalf keer toegenomen sinds vorig jaar

31 jul 2018

De afgelopen twaalf maanden is in Groningen ruim 26.000 MWh aan elektriciteit opgewekt door de zon. Dit is 3,1% van de totale elektriciteitsvraag en een gestage groei vergeleken met de twaalf maanden daarvoor, toen het percentage uitkwam op 1,8.

Op de langste dag van het jaar werd, ondanks het half bewolkte weer, in de gemeente Groningen 149 MWh aan zonne-energie opgewekt. 5,8% van de gebruikte elektriciteit in de gemeente kwam die dag van Groningse zonnepanelen. Dat is genoeg om 11.500 huishoudens van stroom te voorzien of 6.200 elektrische auto’s vol te laden. Dit maakte wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen vrijdag 22 juni bekend op een van de daken aan de Praediniussingel in de binnenstad van Groningen.

Ook op de daken van historische panden

Mattias Gijsbertsen: “Ook daken van historische panden, zoals hier aan de Singels, zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Groningen Woont SLIM en Grunneger Power helpen inwoners daarbij.”

 

Groningen Woont SLIM is de winkel voor duurzaam wonen. Bij hen in de winkel krijg je direct te zien wat je kunt doen om jouw huis te verduurzamen, wat het je kost en wat het je gaat opleveren. In en rondom de Stad hebben zij al 52 huishoudens geholpen hun huis te verduurzamen!

 

Ook bij burgerinitiatief en energiecoöperatie Grunneger Power kun je aankloppen om je eigen huis te verduurzamen. Daarnaast hebben zij tal van verschillende projecten waardoor iedereen in de stad Groningen -ook wanneer je eigen huis ongeschikt is of wanneer je huurt- zelf energie op kan wekken. Zo hebben al 300 huurders van Nijestee zonnepanelen op hun dak gekregen, kan iedereen in de stad een of meerdere van de 7 777 zonnepanelen kopen van Zonnepark Vierverlaten en heeft Paddepoel haar eigen kleine EAZ-windmolen

Financieel aantrekkelijk

“Die panelen liggen er nu een jaar of zeven”, zegt bewoner Willem Sanders. “Het zijn er elf. Dat is voldoende voor onze eigen elektravoorziening. Dankzij een mooie subsidie, voor een deel van de gemeente 20% van de aanschaf, en voor een deel van het Rijk, op basis van wat je produceert, is het ook financieel aantrekkelijk."

Nog 925.000 zonnepanelen op daken te gaan

In de gemeente liggen 125.000 zonnepanelen, waarvan 50.000 in zonneparken en 75.000 op daken. Dit aantal groeit gestaag. Zo wordt dit jaar zonnepark Roodehaan aangelegd met ruimte voor 81.000 panelen. Het totale potentieel is 1,7 miljoen panelen. Hiervan moeten er ruim een miljoen op daken van woningen en bedrijven komen en de rest op zonneparken. Dat betekent dat er nog ruimte is voor 925.000 zonnepanelen op daken.

Heb jij al zonnepanelen op je dak?

Betrokken partners: Gemeente GroningenGrunneger Power, Groningen Woont SLIM