Eerste wijkwindmolen van Groningen

Eerste wijkwindmolen van Groningen

Eerste wijkwindmolen van Groningen

23 mei 2018

Op 18 april startte de crowdfunding voor de eerste wijkwindmolen van Groningen stad. Het betreft hier de karakteristieke 15 meter hoge windmolen met houten wieken van E.A.Z. Wind. Met meer dan 100 van deze molens verspreid over het Groningse landschap lijkt dit een gewild product te zijn onder de Groningse boeren. Ook hebben inmiddels twee Groningse dorpen, Hellum en Tinallinge, een eigen dorpsmolen. En nu is het dus de beurt aan Groningen stad. Tenminste, dat moet buurtinitiatief Paddepoel Energiek gedacht hebben. Samen met de stadscoöperatie Grunneger Power en E.A.Z. Wind hebben zij de afgelopen tijd hard gewerkt om twee buurtmolens mogelijk te maken. Met als resultaat dat jij, mits je een beetje in de buurt woont, molenaar kunt worden! 

 

Grunneger Power en Paddepoel Energiek op de locatie van de toekomstige molens

Maar komen die molens dan ook in de stad te staan?

De molens moeten natuurlijk veel wind kunnen vangen, dus komen ze net buiten de stad in Dorkwerd te staan. Om precies te zijn op het erf van schapenboer, machinebouwer en deeltijd bijen-imker Jan Schuitema (75) bij de Dorkwerdersluis. Zijn boerderij staat met de rug naar het Reitdiep en kijkt uit over de wierde. Zelf is hij enthousiast over de molens:

 

‘Kijk, daar is Leegkerk. En daar de Jonge Held van Slaperstil. Zie je de wieken? Twee eeuwen geleden moesten de bewoners daar waarschijnlijk ook enorm aan wennen’, grijnst hij, ‘zo’n groot apparaat midden in het land. Maar dankzij die molen liep het land niet telkens onder water. Toen wogen de nadelen dus ook al op tegen de voordelen.’


Jan Schuitema

Energie weer in handen van burgers

Grunneger Power is bijna 8 jaar geleden begonnen als burgerinitiatief in de vorm van een energiecoöperatie voor de stad Groningen. In de tussentijd hebben ze tal van energieprojecten gerealiseerd met en voor de inwoners van de stad Groningen. Bekende projecten zijn: Zonnepark Vierverlaten (het grootste collectieve zonnepark van Nederland), Zonnedak Alfa Postcoderoos en Huren met Zon. Daarnaast hebben zij hun eigen energiebedrijf opgericht, Energie Van Ons, die niet uit aandeelhouders maar uit Noordelijke energiecoöperaties zoals Grunneger Power bestaat. Klanten van dit energiebedrijf investeren daardoor met hun energierekening in projecten zoals deze wijkwindmolen. Met dit energiebedrijf en hun energieprojecten wil Grunneger Power energie weer in handen van burgers krijgen. 

 

Steeds meer buurten willen actief deelnemen in de energietransitie en zetten daarom hun eigen wijkinitiatief op in de vorm van een coöperatie, vereniging of stichting. Zo ook Paddepoel Energiek. Zij helpen buurtgenoten met energie besparen en opwekken d.m.v. verschillende projecten (zoals de wijkwindmolen), een energiespreekuur en een energiecoach aan huis. Uiteraard werken Grunneger Power en Paddepoel Energiek nauw samen om zo hun kennis, kunde en middelen te bundelen en de energietransitie te versnellen. 

 

Grunneger Power en Paddepoel Energie bezegelen hun samenwerking met een glas champagne (maart 2017)

Planning en meedoen

Als er genoeg deelnemers zijn dan kan de plaatsing van de kleine windmolens dit jaar nog doorgaan. Huiseigenaren én huurders in Paddepoel, Dorkwerd en iedereen die postcode 9742 heeft kan meedoen. Bij genoeg animo zijn er zelfs plannen voor een derde molen.

 

Wil je meedoen of meer informatie? Dat kun je hier vinden. 

 

Met dit project werken stadjers, ommelanders en ondernemers samen om de energietransitie te versnellen. Goed voorbeeld doet volgen!

Betrokken partners: Grunneger Power