Groningen Energieneutraal 2035 - Jaaroverzicht 2017 › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Groningen Energieneutraal 2035 - Jaaroverzicht 2017

Groningen Energieneutraal 2035 - Jaaroverzicht 2017

20 dec 2017

2017 stond bol van het duurzame nieuws: door de hele stad werden duurzame activiteiten georganiseerd. Het platform Groningen Energieneutraal 2035 was erbij. Hieronder een overzicht van deze activiteiten waarmee een vruchtbare bodem is gelegd voor 2018. 

Januari 

 

Al vroeg in het jaar kreeg Groningen bezoek uit Den Haag: op 12 januari reisde een delegatie van de ministeries Economische Zaken en Binnenlandse Zaken af naar het Noorden om te leren over Groningse energie-projecten. Zo sprak organisator Gasunie over haar stimuleringsprogramma hybride warmtepompen, de gemeente Groningen over de dilemma’s die momenteel en in de toekomst zullen spelen en werd uitgelegd hoe Versnellingstafels een belangrijk middel zijn om de energietransitie te versnellen. 

 

 

Februari

 

In februari opende de HESI-faciliteit op het EnTranCe-terrein. Deze faciliteit biedt bedrijven een omgeving om energie-innovaties op grote schaal en in een gecontroleerde, realistische omgeving te testen. In 2017 werd HESI vooral gebruikt door TNO, maar netbeheerders én partners van het platform Groningen Energieneutraal 2035 GasUnie en GasTerra zijn ook aan HESI verbonden. Zo vergroot deze testfaciliteit de reikwijdte voor Nederlandse ondernemingen met fundamentele en praktische kennis uit binnen- en buitenland.

 

April

 

De HESI-faciliteit heeft in potentie veel aantrekkingskracht op ondernemingen, maar hoe maken we Groningen nog aantrekkelijker voor groene bedrijven? Daarover spraken 50 vertegenwoordigers van de partners tijdens de Ochtendsessie Energie aan het Alfa-college. De hoofdvraag aan de deelnemers was: wat moeten we doen om in de toekomst de groene loper te kunnen uitrollen? In dynamische discussies werden uiteenlopende meningen gehoord, waarmee E&E Advies een strategie gaat ontwikkelen. 

 

 

De zonnige lente-ochtend in april werd afgesloten op het dak van de school. Hier staan zonnepanelen die, behalve zon opwekken, ook studiemateriaal zijn voor de studenten.

 

Mei

 

Vergadert u, net als de gemiddelde Nederlander, zo'n 6,5 uur per week? Dan is het misschien een idee om die vergaderingen in een groene omgeving te doen, zoals de gemeente Groningen dat doet. In mei opende de tweede groene vergaderruimte aan het Gedempte Zuiderdiep. Deze CO2-neutrale ruimte is ingericht met duurzame materialen zoals gerecyclede verf en led-verlichte beeldschermen. Op deze manier bespaart de gemeente maar liefst 70% energie ten opzichte van de oude situatie.  

 

Juni

 

In 2017 verdubbelde het aantal partners van Groningen Energieneutraal! Tijdens TransFuture Festival werd dit feestelijke feit definitief gemaakt toen 18 nieuwe partijen de routekaart 'Groningen Energieneutraal' ondertekenden. De 18 nieuwe partners van de routekaart zijn: de bedrijvenverenigingen West, VBZO, VBNO en Groningen City Club, ICT-bedrijf Bossers & Cnossen, Engie, Groningen Woont Slim, Holthausen, Noordlease, OV-bureau Groningen-Drenthe, Pathé Bioscoop Groningen, Progress Events, SKSG Kinderopvang, Solarfields, Solidus Solutions, Sustainable Buildings, TCN Datahotels en Waterschap Noorderzijlvest.

 

 

Augustus

 

Wie in augustus in Groningen is, kan niet ontsnappen aan één van de vele festivals die de stad organiseert. Dit jaar hadden 3 zomerse festivals een groen karakter: op Noorderzon, Paradigm en de KEI-week stonden aggregaten die draaien op GoodFuels, een groene vervanger van diesel. Het gebruik van GoodFuels heeft vele voordelen voor het milieu. Allereerst is het geproduceerd uit duurzame afvalstromen. Voor de gehydrogeneerde synthetische diesel wordt afgewerkt frituurvet en houtpulp gebruikt. De groene brandstof is daarmee een kwalitatief hoogwaardige vervanger van fossiele diesel. Bovendien kan het direct worden toegepast. 

 

 

Oktober

 

Voor het negende jaar op rij vond dit jaar de Dag van de Duurzaamheid plaats. Op 10 oktober ondernamen allerlei organisaties in het land duurzame acties en activiteiten. Zo ook de partners van Groningen Energieneutraal. De Rijksuniversiteit verkocht pukkelpompoenen om voedselverspilling tegen te gaan, Grunneger Power zette winnaars van de gouden-wikkel actie in het zonnetje en Waterbedrijf Groningen onthulde een GreenCityTree bij hun kantoor aan de Griffeweg. Een GreenCityTree is een wand met mos die net zoveel lucht zuivert als 275 bomen. Ook levert het een CO2 besparing van 240 ton per jaar op. 

 

 

November

 

In november volgden de duurzame festivals elkaar in rap tempo op. Van 1 tot en met 4 november bezocht een recordaantal bezoekers - 12.500 in totaal - Let's Gro: een festival bestaande uit 123 activiteiten rondom 3 centrale thema’s. Eén van die activiteiten werd georganiseerd door de Rijksuniversiteit en was een mooie samenwerking tussen verschillende partners. Tijdens het Gro Green Energy Symposium kwamen partners bij elkaar en volgden zij ook verschillende workshops. Hieruit ontstond een mooie samenwerking tussen de Hanzehogeschool en Bossers & Cnossen die in 2018 gestalte zal krijgen.

 

Een aantal dagen later kwamen nog eens 1.000 bezoekers bij elkaar tijdens de Klimaattop Noord-NL. De dag wel georganiseerd door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Samen willen ze een actieve rol spelen in de energietransitie en ‘niet blijven mijmeren over een betere toekomst voor de volgende generatie, maar actie!’ Dit betekent dat ze werken aan gezamenlijke en concrete plannen die bijdragen aan klimaatneutraliteit in 2050. Met de Klimaattop Noord NL, donderdag 9 november in het Energy Academy gebouw in Groningen, gaf Noord Nederland de aftrap voor deze plannen en acties. 

December

 

 

Vanaf 10 december rijden op de route tussen Zuidhorn en Groningen (Q-linkroute ‘groen’) tien elektrische bussen. OV Bureau Groningen Drenthe zet daarmee een nieuwe stap in de verduurzaming van het openbaar vervoer in Noord-Nederland. De bussen zullen opladen met een zogeheten pantograaf bij P+R Reitdiep en busstation Zuidhorn. P+R Reitdiep werd eerder dit jaar officieel geopend. Aan de Friesestraatweg is parkeerruimte voor 300 auto's. De overkapping van een deel van deze parkeerplaatsen is een echte blikvanger: deze is bedekt met 958 zonnepanelen.