Groningen op nummer 5 van Nederlandse duurzame steden

Groningen op nummer 5 van Nederlandse duurzame steden

Groningen op nummer 5 van Nederlandse duurzame steden

1 mrt 2018

Groningen stad mag zichzelf een schouderklopje geven met de vijfde plek op de lijst van duurzame steden in Nederland. Dat blijkt uit een quickscan van Natuur en Milieu.

De verkiezingen komen er weer aan en daarom heeft de Natuur en Milieu met een quickscan 42 Nederlandse steden gecheckt op hun mate van duurzaamheid. Steden konden op 12 indicatoren scoren en werden per indicator ingedeeld als koploper, volger of achterblijver. Groningen scoort maar liefst vijf keer als koploper, zes keer als volger en slechts één keer als achterblijver. Dat is een mooie score, maar op welke indicatoren scoort Groningen goed en waar kunnen we stappen maken?

Vijf keer koploper

Op welke indicatoren scoort Groningen nou echt goed? Als fietsstad zal het niet verbazen dat ons autogebruik laag is. Ook kunnen we niet achterblijven met de aardgasvrije wijken gezien de aardgasbevingen af en toe zelfs in de stad te voelen zijn. Daarnaast heeft Groningen zich aangesloten bij de Green Deal Zero en streeft daarmee naar een stadslogistiek met alleen maar CO2 neutrale voertuigen. Als laatst neemt de gemeente Groningen groene elektriciteit af en scoort goed op de uitstoot van wegverkeer.

Zes keer volger

Dan volgen de indicatoren waar Groningen al goed op weg is maar verdere ontwikkeling niet verkeerd zou zijn. Zo is de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn mooi, maar zouden we daar 5 jaar vanaf moeten trekken om een koploper te zijn. Met de inkoop van eigen vervoer zou Groningen nog meer kunnen doen, maar zijn we al goed op weg met een veegwagen, afvalwagen en twee personenauto's die op waterstof rijden. Op het gebied van huishoudelijk restafval vallen we net buiten de koplopersgroep ondanks onze afvalverwerking die al sinds 2010 biogas met aardgaskwaliteit maakt van organisch afval. Ook gaan we de goede kant op met meer dan de helft van de gebouwen die een energielabel C of hoger heeft. Tot slot zouden we meer laadpalen in de stad moeten krijgen en zouden we meer zonnestroom per inwoner op moeten wekken. Zowel de hoeveelheid laadpalen als zonnestroom is echter volop in ontwikkeling dus dat gaat sowieso de goede kant op. 

Eén keer achterblijver

Om de luchtkwaliteit te verbeteren kan een gemeente milieuzones invoeren waarbij oude auto’s en vervuilende vrachtauto’s de stad niet meer in mogen. Van de 42 steden hebben er 30 geen milieuzone waaronder Groningen. Daarnaast hebben er negen steden alleen een milieuzone waarbij vrachtverkeer wordt geweerd. Kortom, hier kunnen flinke stappen worden gemaakt door niet alleen Groningen maar bijna alle andere steden. 

Hoewel we uiteraard niet verduurzamen om goed te scoren op een lijst, is het toch mooi om te zien dat Groningen tot de koplopers van de Nederlandse steden wordt gerekend op het gebied van duurzaamheid en daar mogen we trots op zijn! 

Nieuwsgierig geworden naar de gehele quickscan? Bekijk hem dan hier