Groninger ondernemers wisselen slim energie uit

Groninger ondernemers wisselen slim energie uit

Groninger ondernemers wisselen slim energie uit

24 jul 2018

Dertig bedrijven aan de Wasaweg in Groningen gaan onder de naam ‘Wasaweg Energieneutraal’ slimmer met - duurzame - elektriciteit om. Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen verrichtte donderdag 21 juni bij ICT-bedrijf Bossers & Cnossen de officiële start van dit grootschalige energie-innovatieproject.

 

De bedrijven zetten nieuwe technologische hulpmiddelen in die vraag en aanbod in de straat op elkaar afstemmen. Zo kunnen ze duurzaam opgewekte energie onderling uitwisselen.

Duurzaam energieverbruik

“Het is voor het eerst in Groningen dat zoveel bedrijven samen kennis delen en innoveren op het gebied van duurzaam energiegebruik”, zegt Mattias Gijsbertsen. “Dit soort initiatieven van bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om Groningen in 2035 energieneutraal te laten zijn.”

Buurtbatterij

Bij het lokaal opwekken en delen van energie, spelen zonnepanelen, een buurtbatterij en slimme batterijen en laadpalen een belangrijke rol. “Met de slimme meters wordt het energieverbruik bij alle bedrijven in de gaten gehouden”, licht Marten van Vliet, directeur Bossers & Cnossen toen. “Als wij bij Bossers & Cnossen vandaag teveel zon opwekken voor ons eigen bedrijf, adviseert de software bijvoorbeeld onze buurman om nu energie te gaan gebruiken. Of je krijgt als bezitter van een elektrische auto een melding om je auto op dat moment aan de slimme laadpaal te zetten.”

Voordelen

Meedoen levert de Wasa-ondernemers, naast een lagere energienota, ook andere voordelen op zoals korting op de aanschaf van zonnepanelen en laadpalen, een gratis energiescan en hulp bij het aanvragen van subsidie. De partners in dit project - Bedrijvenvereniging Zuidoost, New Energy Coalition, Enexis, ENGIE, ICT Automatisering, Jules Energy, Technische Universiteit Eindhoven, gemeente Groningen - ondersteunen hen hierbij.

Betrokken partners: Bedrijvenvereniging Zuidoost, Gemeente Groningen, ENGIE