Infoavond energiemolenaar worden

Infoavond energiemolenaar worden

Infoavond energiemolenaar worden

11 jun 2018

Al eerder was te lezen dat Groningen (als eerste van Nederland) twee wijkwindmolens rijker wordt en dat omwoners zelf kunnen investeren in een winddeel. Lokale energiecoöperatie Grunneger Power en Paddepoel Energiek organiseren daarom twee infoavonden over deze wijkwindmolens. De kleine windmolens met houten wieken gaan vanaf het najaar stroom leveren aan huishoudens in de buurt. De infoavonden vinden plaats op dinsdagavond 26 juni om 19.30-21.00 uur in wijklokaal Rietvogel (Joeswerd 22) en op woensdagavond 27 juni in de Kinderwerktuin Paddepoel (Coronastraat 1).

De wijkwindmolens worden eigendom van alle wijkgenoten die investeren in één of meer wijkwinddelen. Bewoners van Paddepoel, Dorkwerd, Reitdiepwijk, Vinkhuizen en Aduard kunnen via crowdfunding winddelen kopen van 350 euro per stuk. Daarmee worden zij mede-eigenaar van de molens. Ze profiteren van de windopbrengst van de molen, doordat ze korting krijgen op hun stroomrekening. Zodra er genoeg geld is verzameld, krijgt bouwer E.A.Z.-Wind opdracht om de molens te realiseren.

Belangstelling van bewoners

Onder bewoners bestaat al belangstelling voor het initiatief. Wytze van der Gaast, bewoner van Paddepoel en met zijn gezin een van de eerste wijkwindmolenaars, ziet windenergie als een van de energiebronnen van de toekomst. ‘We moeten uiteindelijk af van het aardgas. Daarom ben ik heel blij dat we daar met onze wijkwinddelen een belangrijk steentje aan bij kunnen dragen’.

 

Wytze van der Gaast

 

Ook in Dorkwerd kijken ze uit naar de ‘nieuwe bewoners’ bij de sluis. ‘Een windmolen is een prachtige manier om gebruik te maken van de natuur zonder schade te veroorzaken,’ vindt Jan Schuitema, schapenboer uit Dorkwerd. ‘Zelf windenergie opwekken is de oplossing voor veel problemen in het noorden. We willen van het gas af, een beter milieu én minder betalen aan grote maatschappijen’, zegt hij. ‘Met onze eigen wijkwindmolen regelen we het gewoon allemaal zelf’.

 

Meer info en aanmelden voor de infoavonden, kan via: www.paddepoelenergiek.nl/wijkwindmolens-dorkwerdersluis.

 

Energiemolenaar of zonneboer, het kan allemaal!

Samen met de Gemeente Groningen heeft Grunneger Power het grootste collectieve zonnepark van Nederland gerealiseerd bestaande uit maar liefst 7 777 zonnepanelen. Collectief omdat het uiteindelijk in de handen van burgers terecht moet komen. Woon je dus niet in de buurt van de wijkwindmolens maar wil je wel eigen energie opwekken? Ga dan naar www.grunnegerpower.nl/vierverlaten 

 


Leden van Grunneger Power bij hun zonnepanelen op zonnepark Vierverlaten in Groningen. Grunneger Power/Henk Tammens?

Opening zonnepark Vierverlaten

 

Burgerinitiatieven Grunneger Power en Paddepoel Energiek laten maar mooi zien dat je als burger actief mee kunt doen aan de energietransitie!

Betrokken partners: Grunneger Power