Voorbeschouwing 'An Inconvenient Sequel: Truth to Power' en nagesprek › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Voorbeschouwing 'An Inconvenient Sequel: Truth to Power' en nagesprek

Voorbeschouwing 'An Inconvenient Sequel: Truth to Power' en nagesprek

22 nov 2017

Op vrijdag 24 november is zaal 2 van het Groninger Forum middelpunt van de klimaatverandering. Bezoekers bekijken dan de film 'An Inconvenient Sequel - Truth to Power' en luisteren naar een nagesprek over klimaatverandering in Groningen. 

 

Wat zien we in ‘An Inconvenient Sequel: Truth to Power?’

De documentaire gaat verder waar de vorige film van producent Davis Guggenheim, 'The Inconvenient Truth', stopte. We zien beelden van gebieden die door natuurgeweld zijn aangetast, afgewisseld met acties die overal ter wereld zijn ondernomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het grootste gedeelte van de documentaire zien we lezingen van Al Gore waarmee hij wereldleiders wil overtuigen te investeren in hernieuwbare energie

Wat Al Gore in ‘An Inconvenient Sequel’ beter naar voren laat komen is dat het stoppen van klimaatverandering niet alleen vanuit de politiek kan komen. De voormalig presidentskandidaat vraagt ons, ‘gewone’ mensen, om het gevaar van klimaatverandering in te zien en roept op tot actie om de destructieve effecten voor het milieu te keren. 

 

Eén van die acties voltrekt zich momenteel op het internet. Gore vraagt zijn publiek een verklaring af te leggen door op social media #beinconvient te gebruiken. Deelnemers verklaren hiermee zich aan te sluiten bij de mondiale beweging om klimaatverandering tegen te gaan, en:

 

- in hun woon-, werk- en leefomgeving over te schakelen op 100% hernieuwbare energie;
- hun familie en vrienden ervan te overtuigen óók deze doelen na te streven;
- hun stem te gebruiken om leiders te vragen maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. 

 

Hoe sluit de documentaire aan op Groningen?

Een vergelijkbare missie hebben de partners van Platform Groningen Energieneutraal. Samen willen ze streven naar een energieneutraal en aardgasloos Groningen in 2035.

 

Dat is ook nodig, want in de provincie zien we de gevolgen van klimaatverandering, zo legt de Provincie Groningen uit op haar website. Er is, doordat het klimaat verandert, een hogere kans op zowel wateroverlast als watertekort. Met het project ‘Droge Voeten in 2050’ werd onderzocht welke maatregelen genomen moeten worden om dit tegen te gaan en deze zijn inmiddels duidelijk:

 

1. De provincie Groningen verhoogt de veiligheidsnormen tegen wateroverlast. 
2. De komende jaren in het Westerkwartier drie waterbergingsgebieden ingericht. Daarnaast gaan de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest verder met het ophogen en verstevigen van enkele honderden kilometers kade in hun waterschap. Onderzoek heeft uitgewezen dat er voorlopig geen gemaal in Lauwersoog nodig is voor de afwatering van Drenthe en Groningen. 

Bron: Provincie Groningen

Wat kunnen we verwachten in het nagesprek?

Aansluitend wordt er in een nagesprek ingegaan op innovatieve, duurzame oplossingen in Nederland en specifiek Groningen. Onder leiding van Anna Gimbrere vertellen de mannen achter de duurzame energieleverancier Enie, burgemeester van Ameland Albert de Hoop en poolonderzoeker Maarten Loonen over hun ervaring met klimaatverandering. 

 

Enie ontstond nadat broers Milan en Patrick van der Meulen 'An Inconvenient Truth' zagen samen met hun vader. Bij het trio ontstond het bewustzijn én de urgentie om gezamenlijk oplossingen te bedenken voor het wereldwijde klimaatprobleem. Enie werd opgericht. Sindsdien helpen ze mensen om over te stappen op zelfopgewekte zonne-energie, onafhankelijk van energiemaatschappijen. De heren van Enie geven eerst advies op maat, waarna ze zonnepanelen van hoge kwaliteit op het dak monteren. Zo maken ze duurzame energie toegankelijk voor iedereen.

Albert de Hoop is burgemeester van Ameland én initiatiefnemer van het grootste zonne-park in Nederland waarmee het eiland in 2020 energieneutraal kan zijn. De Hoop heeft een belangrijke rol gespeeld in de realisatie van dit park en betrok er grote bedrijven als Gasterra, NAM, Eneco en Philips bij. 

 

Over zijn poolexpedities zal Maarten Loonen meer vertellen. De universitair docent Arctische Ecologie aan de Rijksuniversiteit leerde veel over de polen door onder andere ganzen te onderzoeken. Loonen zal meer vertellen over de rol van klimaatverandering in het ecosysteem op de polen. 

Bestel kaarten

Er zijn nog kaarten voor 24 november. De kaarten kunt u kopen op de website van het Groninger Forum.