Making City: Beleid, praktijk en burgerparticipatie

Making City: Beleid, praktijk en burgerparticipatie

Making City: Beleid, praktijk en burgerparticipatie

22 jul 2019

Groningen heeft de ambitie om in 2035 een slimme CO2-neutrale stad te zijn. Veel eerder dan de rest van Nederland en Europa. Groningen zet momenteel al een slimme wijkaanpak en innovatieve oplossingen in om wijken energieneutraal of -positief te maken. Daarom is Groningen met betrekking tot het Europese project Making City aangewezen als Lighthouse City die het concrete voorbeeld moet geven aan een aantal Europese steden die zijn aangewezen als Follow City. Zo komt beleid, praktijk en burgerparticipatie opeens heel dicht bij elkaar te liggen.

Positive Energy District

In een aantal wijken van noord en zuidoost Groningen zijn al een aantal representatieve gebouwen geselecteerd. Een aantal van deze gebouwen zullen niet alleen energieneutraal worden, maar krijgen ook energie-overschotten (Positive Energy District - PED). Daarvan kunnen andere gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn profiteren. Zo kunnen wijken/districten sneller en efficiënter energieneutraal gemaakt worden. 

Burgeriniatieven Grunneger Power en Paddepoel Energiek

Paddepoel is één van de twee Groningse wijken die als PED is aangewezen. Huiseigenaren in een deel van de wijk Paddepoel konden daarom voor 15 juli hun eengezinswoning aanmelden om als innovatief duurzaam demohuis mee te doen in het project Making City. Aanmelding verliep via buurtcoöperatie Paddepoel Energiek die samen met stadscoöperatie Grunneger Power actief meewerkt aan dit project. Als burgerinitiatieven houden zij zich onder andere bezig met de burgerparticipatie binnen dit project.

 

Paddepoel werft demohuizen binnen haar wijk

 

Making City

Smart Cities & Communities is een Europese regeling die tot doel heeft beleids- en technische innovaties in te zetten in wijken om deze energiepositief te maken. De Europese Commissie steunt deze innovaties om aan te tonen dat de wijkaanpak helpt om de energietransitie vorm te geven en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. De Europese Commissie wees daarom in november 2018 een select aantal steden aan als ‘Lighthouse City’ om als voorbeeld te dienen voor de rest van Europa. Cartif (een Spaanse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, vergelijkbaar met TNO) leidt het project en naast Groningen is ook de Finse stad Oulu Lighthouse City. De zes 'Follow City' steden bestaan uit León (Spanje), Pelsano del Grappa (Italië), Kadikoy (Turkije), Vidin (Bulgarije), Lublin (Polen) en Trenčín (Slowakije). Zij volgen de Lighthouse City steden in hun ontwikkelingen om daarvan te leren en toe te passen. Bij het Groningse project, dat op 1 december 2018 is gestart en 5 jaar duurt, zijn de gemeente Groningende Hanzehogeschoolde Rijksuniversiteit GroningenGrunneger Power, New Energy Coalition, NijesteeTNOWaarborg vastgoedCGI Nederland en Sustainable Buildings aangesloten.

 

Vimeo: Groningen, a MAKING-CITY Lighthouse city