Bedrijven gaan duurzaam aan de slag met Groningen Werkt Slim › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Bedrijven gaan duurzaam aan de slag met Groningen Werkt Slim

Bedrijven gaan duurzaam aan de slag met Groningen Werkt Slim

11 nov 2019

Met het nieuwe platform Groningen Werkt Slim moeten Groningse bedrijven concrete handvaten krijgen om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Dit platform bestaat uit bedrijvenverenigingen WEST, Zuid-Oost, VBNO, Groningen City Club, de Gemeente en -sinds de afgelopen Noord Nederlandse Klimaattop- ook de Provincie. Met de vier bedrijvenverenigingen weet dit platform precies wat er speelt in het bedrijfsleven en dus ook wat bedrijven nodig hebben om te kunnen én willen verduurzamen. Tijdens de afgelopen Promotiedagen konden bedrijven voor het eerst kennismaken met het platform en kregen zij direct een energie quickscan aangeboden. 

Het platform

In 2015 begon de Gemeente met de programmalijn Groningen Geeft Energie en verzamelde 39 grote partijen in de vorm van bedrijven, overheden en zorg- en onderwijsinstellingen om mee te doen aan de Energiemonitor. De Energiemonitor weergeeft alle vorderingen van de Gemeente en de partners met betrekking tot een CO2-neutraal Groningen in 2035 en brengt de partners bij elkaar om in samenwerking grotere stappen te ondernemen. Zo is onder andere Groningen Woont Slim tot stand gekomen, een samenwerkingsproject van de Gemeente en de Gasunie. Dit is een platform die het voor woningeigenaren makkelijker maakt om hun huizen te verduurzamen. Met hetzelfde idee is het platform Groningen Werkt Slim opgericht, een samenwerkingsproject van de Gemeente en de vier bedrijvenverenigingen WEST, Zuid-Oost, Groningen City Club en VBNO. Tijdens de afgelopen Noord-Nederlandse Klimaattop heeft ook de Provincie zich aangesloten. Tijdens de ondertekening is gedeputeerde Nienke Homan kort maar helder over de toegevoegde waarde van dit platform: “Met dit platform kunnen bedrijven praktisch en concreet aan de slag, want daar houden ondernemers van”

 

De ondertekening met de provincie: Philip Broeksma (wethouder Energietransitie), Nienke Homan (gedeputeerde Energietransitie) en Alexander Bleker (voorzitter VBNO)

 

De interesse is er

De stand van Groningen Werkt Slim tijdens de Promotiedagen trok veel nieuwsgierige MKB’ers. ‘Wat kan Groningen Werkt Slim voor mij betekenen?’, was een veelgestelde vraag. Die vraag werd snel beantwoord met de mogelijkheid om direct bij de stand de Energie Quickscan voor het bedrijfspand te kunnen doen. "Wij zijn nog in de oriënterende fase en ik wil die Quickscan dus wel graag doen”, reageert Onno Smid van hef- en hijsmiddelenbedrijf Kwint.  "We willen ons pand verduurzamen en zijn al gestart met zonnepanelen en LED-verlichting. En in december krijgen we onze eerste elektrische bedrijfsauto". Bovendien heeft Smid interesse in het Koploperproject. Met deze eerste kennismaking wil Groningen Werkt Slim laten zien dat er direct een concreet aanbod van mogelijkheden klaarligt voor bedrijven.

Aanbod

Alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in energiebesparing, duurzaam vervoer of investeren in duurzame energie kunnen in 2020 terecht bij het nieuwe servicepunt van Groningen Werkt Slim. Voor die tijd kunnen bedrijven zich ook al aanmelden voor advies zoals de quickscan of meedoen met een van de lopende innovatieve projecten, zoals Zun op 't Dak of de Koplopersgroep. Meer informatie is te vinden op de website van Groningen Werkt Slim