De energietransitie bij GasTerra › Monitor Klimaatbeleid Groningen

De energietransitie bij GasTerra

De energietransitie bij GasTerra

26 nov 2019

GasTerra is al decennia lang verantwoordelijk voor de in- en verkoop van aardgas uit de meeste Nederlandse gasvelden. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich daarnaast ontwikkeld tot de grootste handelaar in groen gas. Dat is gas met dezelfde eigenschappen als aardgas maar gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Hoewel GasTerra zelf een bescheiden CO2-voetafdruk heeft in vergelijking met industriële ondernemingen, zijn verschillende maatregelen genomen om die nog zoveel mogelijk te beperken. 

Duurzaam kantoor

Sinds 2013 zit GasTerra in een gerenoveerd duurzaam kantoor in het centrum van Groningen, dat dankzij een reeks van vernieuwingen het energielabel A+ heeft gekregen. Het pand, dat uit de jaren tachtig dateert, werd in 2012 volledig gerenoveerd. Daarbij is het gebouw voorzien van driedubbel glas, led-schermen en 150 m2 aan zonnepanelen. Verder wordt er gebruik gemaakt van Warmte Koude Opslag (WKO), twee gasabsorptiewarmtepompen, een brandstofcel en een warmteterugwinningssysteem. Tot slot is het pand voorzien van een geavanceerd meetsysteem dat continu de energiestromen en het energieverbruik registreert.

 

Het kantoor van GasTerra

 

 

Openbaar vervoer

Bij GasTerra is het autogebruik van medewerkers sterk afgenomen doordat het kantoorpand van GasTerra dichtbij het Centraal Station gelegen is en er een beperkt aantal parkeerplaatsen zijn. Om medewerkers te stimuleren voor zakelijk reizen gebruik te maken van het openbaar vervoer heeft GasTerra OV-kaarten aangeschaft. Ook is er één bedrijfsauto beschikbaar die op groen gas rijdt en zijn er voor bezoekers vier oplaadpunten voor elektrische auto's. 

CO2-compensatie

De CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke reizen wordt door GasTerra voor 100 procent gecompenseerd door ‘carbon credits’ van de Climate Neutral Group (CNG) te kopen. Hiermee kan de CNG investeren in klimaatprojecten in landen waar de investering in deze projecten een spin-off effect heeft op het gebied van lokale economie, werkgelegenheid, inkomen, milieu en het klimaat. In 2018 heeft GasTerra 439,84 ton CO2-equivalenten gecompenseerd en bijgedragen aan de investering in biogasinstallaties voor gezinnen in Tanzania.

Duurzame bedrijfsvoering

Ook streven ze bij GasTerra naar een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering. Bij de inkoop van producten en diensten kijken ze naast prijs en kwaliteit naar inspanningen van de leveranciers op het gebied van duurzaam ondernemen. Op basis hiervan wordt een keuze gemaakt. Hierbij geven ze de voorkeur aan lokale partners om de Groningse economie te stimuleren.

Klimaatneutraal

In de toekomst zullen duurzame gassen, zoals groen gas en groene waterstof, een steeds belangrijkere rol in de energiemix vervullen. Daarvoor zijn niet alleen innovatieve technologie en een fijnmazige infrastructuur nodig, maar ook nieuwe markten. Annie Krist, CEO van GasTerra, onderschrijft van harte de doelstelling van het platform Groningen CO2-neutraal. “We weten allemaal wat er op het spel staat. We moeten zo snel mogelijk over op een energievoorziening die de onnatuurlijke opwarming van het klimaat stopt. Een energievoorziening die dus CO2-neutraal oftewel klimaatneutraal is. Daar kunnen we gas niet bij missen, nu niet en straks niet.”

Samenwerking platform partners

Voor hun energietransitieprogramma werken ze bij GasTerra samen met diverse partners zoals de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit, de New Energy Coalition en collega’s in de energie- en gassector. "Samen zijn we zo op weg naar een duurzame energievoorziening."