3 Groninger festivals gebruiken duurzaam alternatief voor diesel in aggregaten › Monitor Klimaatbeleid Groningen

3 Groninger festivals gebruiken duurzaam alternatief voor diesel in aggregaten

3 Groninger festivals gebruiken duurzaam alternatief voor diesel in aggregaten

17 aug 2017

De organisaties van 3 festivals hebben de handen ineen geslagen om hun stroomvoorziening te verduurzamen. Op Noorderzon, Paradigm en de KEI-week staan dit jaar aggregaten die draaien op GoodFuels, een groene vervanger van diesel. De kennis en ervaring met GoodFuels die hier wordt opgedaan is waardevol voor andere festivals en evenementen. Daarom zal dit één van de onderwerpen worden bij de nieuwe Versnellingstafel ‘Duurzame Evenementen’ van het platform Groningen Energieneutraal 2035. De eerste Versnellingstafel ‘Duurzame Evenementen’ vindt plaats in het najaar. 

GoodFuels - groene vervanger van diesel

Het gebruik van GoodFuels heeft vele voordelen voor het milieu. Allereerst is het geproduceerd uit duurzame afvalstromen. Voor de gehydrogeneerde synthetische diesel wordt afgewerkt frituurvet en houtpulp gebruikt. De groene brandstof is daarmee een kwalitatief hoogwaardige vervanger van fossiele diesel. Bovendien kan het direct worden toegepast.

Ondanks dat het gebruik van GoodFuels leidt tot een forse CO2-reductie, zijn de kosten voor relatief hoog: €0,20 tot €0,40 duurder dan fossiele diesel. De Gemeente Groningen zal de extra kosten die de festivals hierdoor maken dragen. 

Collectief gebruik GoodFuels

Het is niet geheel verrassend dat juist op festivals geëxperimenteerd wordt. Volgens Femke Eerland van Noorderzon zijn “festivals van oudsher de platformen waar het publiek op zoek is naar vernieuwende acts. Ook de deelnemers zijn, door de context van een festival, extra ontvankelijk voor avontuur en vernieuwing. Ze zijn ingesteld op innovatie, nieuw, creatie en trial & error.” Net als veel festivals in Nederland experimenteerde Noorderzon daarom in het verleden al met waterstofaggregaten en met biodiesel. De organisatie van het festival beschouwt de ervaring die ze hebben opgedaan als een soort springplanken naar de nieuwe toepassing van het aggregaat op GoodFuels. 

 

Slim omgaan met GoodFuels door overschot te verdelen

De aggregaten met GoodFuels zorgen er ook voor dat de festivals minder brandstof verspillen. Door de samenwerking kan er ‘slim’ omgesprongen worden met de voorraad: de liters die na het ene festival over zijn, kunnen gebruikt worden door het volgende festival. Qua planning sluiten Paradigm, de KEI-week en Noorderzon goed bij elkaar, waardoor de diesel optimaal en efficiënt gebruikt kan worden. De aggregaten verhuizen van festival naar festival: eerst stonden ze op Paradigm, een dag later op de KEI-week en van 17 tot 27 augustus zijn ze te vinden in het Noorderplantsoen. ​

 

Versnellingstafel ‘Duurzame Evenementen’

De kennis en ervaring van Noorderzon, Paradigm en de KEI-week worden in het najaar besproken in een breder gezelschap van organisatoren in de vorm van een ‘Versnellingstafel Duurzame Evenementen.’ Het platform Groningen Energieneutraal 2035 organiseert sinds 2016 vergaderingen waarbij verschillende partijen hun opgedane kennis over een bepaald onderwerp delen met andere partners. Tijdens eerdere succesvolle Versnellingstafels werd onder andere het gebruik van Hybride Warmtepompen en Groene Gevels besproken. Door ook de ervaring met GoodFuels en de aggregaten te delen tijdens de nieuwe Versnellingstafel ontstaan er wellicht ook algemene richtlijnen voor het organiseren van duurzame evenementen in Groningen.