4 Podcasts over de Energietransitie › Monitor Klimaatbeleid Groningen

4 Podcasts over de Energietransitie

4 Podcasts over de Energietransitie

2 aug 2017

Zo halverwege 2017 kunnen we concluderen dat op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de energietransitie, op z’n zachts gezegd, een opgave is. Begin maart presenteerden politieke partijen die hun plannen voor het klimaat, daarna raakten we niet uitgepraat over Trump’s besluit om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

 

In de tussentijd waren er veel ontwikkelingen die we daardoor gemist kunnen hebben. De zomer is dan een rustige periode waarin deze kennis weer geüpdatet kan worden. Maar het internet afstruinen naar verschillende nieuwsbronnen is dan niet een klus om mee bezig te zijn. Bovendien is luisteren naar het nieuws wellicht een leuke afwisseling op het lezen van artikelen. Daarom hebben we 4 podcasts op een rij gezet waarmee u na de zomer weer helemaal op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in de energietransitie. 

 

1. BNR Duurzaam

Bij geen enkel radiostation in Nederland is méér nieuws te horen dan bij BNR Nieuwsradio. Van 5:00uur ’s ochtends tot middernacht wisselen enkel reclamebulletins de nieuwsprogramma’s af. In de podcasts van BNR Duurzaam kan de luisteraar dus rekenen op een half uur lang ongestoord luisteren naar duurzaam nieuws. Elke maandag van 16:00-16:30u ontvangt presentator Harm Edens bekende en minder bekende gasten met wie hij de laatste ontwikkelingen bespreekt.

 

Wat te doen, bijvoorbeeld, met 15 miljoen kilo aardappelresten dat als restafval overblijft in de aardappelfabriek van Erik Schaap? In de podcast van 6 maart 2017 geeft Lector Vitale Agribusiness Koen Dittrich, lid van Het Groene Brein, een innovatieve oplossing. Een actueel onderwerp werd besproken in de podcast die BNR Duurzaam een week later uitzond: hoe kunnen we duurzaam op vakantie? De tips en trends die vanuit de toerisme-sector worden gegeven zijn wellicht ook bruikbaar als u straks naar een zonnige bestemming vertrekt. 

 

 

 

2. DuurzaamBV Radio

Wie interesse heeft in businesscases, innovaties en milieurendement kan elke donderdag luisteren naar DuurzaamBV Radio. In de gesprekken met ondernemers wordt duidelijk dat duurzaamheid al lang geen onderwerp is waar alleen overheidsinstellingen of NGO’s zich mee bezig houden, maar dat het ook een belangrijk onderdeel is van de winstgevende bedrijven. De perspectieven van bedrijven geven waardevolle inzichten in de wereld van geld en duurzaamheid.

 

 

3. GreenBiz

De podcasts van het Amerikaanse GreenBiz geven wekelijks een overzicht van de uiteenlopende ontwikkelingen in de energietransitie. De ene week focussen presentators Joel Makower en Lauren Hepler op de rol van bijen in het produceren van Haägen-Dasz ijs, de andere op de gevolgen van President Trump’s ‘Paris pullout’. De podcasts leveren op deze manier een belangrijke bijdrage aan de missie van Greenbiz: de energietransitie versnellen door pioniers zowel online als offline bij elkaar te brengen. 

 

 

4. De Energie Gasten

Wat doe je als je een technische studie hebt afgerond aan de Universiteit Twente en altijd bezig bent met nieuwe dingen op het gebied van energie? Juist: je richt ‘De Energie Gasten’ op, een podcast over de energietransitie. Maandelijks volgen Timo Spijkerboer en Peter Melis de laatste ontwikkelingen over de energietransitie, leggen ze uit wat deze ontwikkelingen betekenen voor Nederland en of dat kansen biedt voor het bedrijfsleven. De Energie Gasten zijn pas net gestart - de eerste aflevering was in januari 2017 - maar de 6 luchtige, informatieve en doortastende podcasts die nu te beluisteren zijn beloven veel goeds voor de toekomst.