Allereerste snellader voor taxi's Groningen geplaatst

Allereerste snellader voor taxi's Groningen geplaatst

Allereerste snellader voor taxi's Groningen geplaatst

15 jun 2017

Vanochtend is de allereerste, speciaal voor 100% elektrische taxi’s, snellaadpaal geplaatst op de taxistandplaats bij het hoofdstation. Met één paal kunnen twee taxi’s tegelijk laden. Deze laadpaal is uniek omdat dit de eerste snellader is op openbare grond (maar alleen toegankelijk voor taxi’s) en er is gekomen op initiatief van een doortastende elektrische taxi-ondernemer, in samenwerking met onze lokale energiecoöperatie Grunneger Power. De stroom waarop deze taxi’s rijden is door een bijzondere constructie gegarandeerd 100% lokaal opgewekt met zonnestroom. Daarmee is dit concept voor het eerst in Nederland uitgerold, en voor zover wij hebben kunnen nagaan, uniek in de wereld. Hiermee stimuleert Groningen duurzaam rijden en dragen wij ons steentje bij aan een schonere lucht en een prettiger leefklimaat.

 

De hardware is onder belangstelling van veel taxichauffeurs vanochtend geplaatst. Men probeerde gelijk of de stekker al paste. Ja, dat paste. Er kon nog niet geladen worden omdat (op zeer korte termijn) de laadpaal nog moet worden aangesloten op het Enexis netwerk. Volgende week woensdag wordt het noodzakelijke verkeersbord en de vakmarkering (ovb) aangebracht. De verwachting is dat 30 juni de paal ‘live’ kan gaan.

 

Er zijn al vier 100% elektrische taxi’s in de stad hebben (Nissa Leaf, Nissan EV200, Tesla Model S, Tesla Model X). Twee andere ondernemers hebben al aangegeven n.a.v. het plaatsen van deze laadpaal ook elektrisch te gaan. Voor diverse andere locaties in de stad is al belangstelling getoond om snellaadinfrastructuur aan te leggen.