Ar­jan Taaij en HvdSG ma­ken Gro­nin­ger sport­clubs be­wust van ener­gie­ver­bruik

Arjan Taaij en HvdSG maken Groninger sportclubs bewust van energieverbruik

Arjan Taaij en HvdSG maken Groninger sportclubs bewust van energieverbruik

27 feb 2017

Hoofdcoach Abiant Lycurgus wordt ambassadeur voor duurzaamheid onder sportverenigingen in Groningen

Op 23 februari benoemde Huis voor de Sport Groningen Arjan Taaij tot ambassadeur op het thema sport en duurzaamheid. Het is een belangrijke stap in de ambitie van de organisatie om een aanjagersrol te vervullen voor sportverenigingen in de stad en provincie Groningen. Het Huis voor de Sport Groningen wil sportclubs laten zien hoe zij energie kunnen besparen en zo de transitie naar het gebruik van duurzame energievormen begeleiden. Dit kan door accomodatieaanpassingen (door bijvoorbeeld zonnepanelen, rendement glas en led verlichting aan te schaffen), maar begint met gedrag en bewustwording. 

Op het gebied van verduurzaming is binnen de sport in Groningen nog veel te winnen.

Rob de Waard, directeur van Huis voor de Sport Groningen

20 sportverenigingen bewust van energiegebruik door energiescans

De bewustwording van het energieverbruik binnen een sportclub ontstaat door een energiescan. Dit is een momentopname voor het energieverbruik waaruit een rapport met allerlei adviezen voor verbeteringen en besparingen volgt. SportStroom voerde in samenwerking met Huis voor de Sport Groningen al 20 energiescans uit en die bleken een groot succes. Huis voor de Sport Groningen hoopt daarom samen met SportStroom nog meer energiescans uit te voeren bij sportverenigingen in de stad. 

Hoe kunnen sportverenigingen verduurzamen? Voorbeeld v.v. Bellingwolde

Voetbalvereniging Bellingwolde startte in 2015 een project om de vereniging duurzamer te maken. Om een goed beeld te krijgen van het energieverbruik deed de voetbalclub uit Oost-Groningen de energiescan. Daaruit werd al snel dat het verduurzamen van de club 'economisch en milieutechnisch gerechtvaardigd was'. Naar aanleiding van het rapport en de adviezen werd een werkgroep opgericht dat een plan van aanpak ontwikkelde om het energieverbruik van de gebouwen en verlichting met ruim 40 procent te verlagen. In het plan stonden 4 onderdelen waarmee de club vermindering van het energieverbruik zou realiseren:

1. Het dak van kleedkamers isoleren en geschikt maken om 72 zonnepanelen op te plaatsen. 

2. De oude warmwatervoorziening vervangen door een zuinige gasgestookte condenserende boiler. 

3. Alle ramen in de kantine en kleedkamers voorzien van hoog rendement glas.

4. Alle verlichting in en rondom de gebouwen, inclusief veldverlichting, voorzien van led verlichting. 

 

 

(Bron: Persbericht Project Duurzaam - http://www.vvbellingwolde.nl/nieuwsarchief/1162-persbericht-project-duurzaam-v-v-bellingwolde)

Meer aandacht voor verduurzaming in de Groninger sport

Het project in Bellingwolde is een goed voorbeeld van hoe sportclubs kunnen verduurzamen. In de komende jaren hoopt Arjan Taaij de aandacht voor verduurzaming ook bij andere sportclubs te vergroten. Hij heeft een groot netwerk en geniet als succesvol coach van Abiant Lycurgus een hoog aanzien in de Groninger sportwereld. Maar de bewustwording bij verenigingen 'is een gezamenlijk belang van overheden, maatschappelijke organisaties, de sportsector en het bedrijfsleven' aldus Rob de Waard. Daarom is de steun van de Provincie Groningen belangrijk in de samenwerking tussen Huis voor de Sport, Arjan Taaij en SportStroom.  

 

(Bron: Arjan Taaij ambassadeur duurzaamheid Huis voor de Sport Groningen - http://www.huisvoordesportgroningen.nl/nieuwsoverzicht/arjan-taaij-ambassadeur-duurzaamheid-huis-voor-de-sport-groningen