Bedrijven en Gemeente slaan handen ineen met Groningen Werkt Slim

Bedrijven en Gemeente slaan handen ineen met Groningen Werkt Slim

Bedrijven en Gemeente slaan handen ineen met Groningen Werkt Slim

7 nov 2018

Een CO2 neutraal Groningen in 2035 bereik je niet zomaar en daarom slaan de Gemeente Groningen en de vier bedrijvenverenigingen WEST, Zuid-Oost, Groningen City Club en VBNO de handen ineen met het platform Groningen Werkt Slim. Gistermiddag tekenden zij een samenwerkingsovereenkomst met de intentie de energietransitie binnen het bedrijfsleven te versnellen. Dat is niet alleen mooi maar ook hard nodig om Groningen in 2035 CO2 neutraal te krijgen. 

Samenwerking is de sleutel en dat heeft de Gemeente goed begrepen. In 2015 begon de Gemeente met de programmalijn Groningen Geeft Energie en verzamelde 39 grote partijen in de vorm van bedrijven, overheden en zorg- en onderwijsinstellingen om mee te doen aan de Energiemonitor. De Energiemonitor weergeeft alle vorderingen van de Gemeente en de partners m.b.t. een CO2 neutraal Groningen in 2035 en brengt de partners bij elkaar om in samenwerking grotere stappen te ondernemen. Zo is onder andere Groningen Woont Slim tot stand gekomen, een samenwerkingsproject van de Gemeente en de Gasunie. Dit is een platform die het voor woningeigenaren makkelijker maakt om hun huizen te verduurzamen. Met hetzelfde idee is nu ook het platform Groningen Werkt Slim opgericht, een samenwerkingsproject van de Gemeente en de vier bedrijvenverenigingen WEST, Zuid-Oost, Groningen City Club en VBNO.

 

"Bedrijven spelen een cruciale rol in de energietransitie" aldus Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) die aanwezig was om namens de Gemeente Groningen de overeenkomst te ondertekenen. 

 

 

Wie en wat

De overeenkomst werd ondertekend door de voorzitter Guus Vries (VBNO), Harrie Marissen (zuid-Oost), Eric Bos (Groningen City Club) en Klaas Holtman (Bedrijvenvereniging West). In de overeenkomst staan de afspraken die zijn gemaakt om een CO2 neutraal Groningen in 2035 te bereiken. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien gaan we de komende tijd meemaken.