Bewonersbijeenkomst aardgasvrij Paddepoel goed bezocht › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Bewonersbijeenkomst aardgasvrij Paddepoel goed bezocht

Bewonersbijeenkomst aardgasvrij Paddepoel goed bezocht

16 mei 2019

In Paddepoel gebeurt momenteel een hoop op het gebied van energie. Soms zie je door de duurzame bomen het bos niet meer: hybride waterpomp, all electric, waterstof, een gezamenlijk warmtenet. Om alles eens onder de loep te nemen hield Buurtwarmte Paddepoel een buurtbijeenkomst. Zo’n zestig Paddepoelers lieten zich in het buurtrestaurant Bernlef door (ervarings)experts bijpraten en hoorden de voor- en nadelen over de verschillende energiebronnen.

‘Ik ben benieuwd wat er technisch allemaal mogelijk is om zonder gas je huis te verwarmen. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar dat warmtenet" aldus Paddepoeler Leo Hardenberg. Vanuit de Hanzehogeschool gaf onderzoeker Kathelijne Bouw daar antwoord op doordat zij de belangrijkste energiebronnen op een rijtje had gezet. Met de gegevens van de huizen in Paddepoel rekende ze uit wat de goedkoopste manier zou zijn. ‘Alles bij elkaar opgeteld is een warmtenet het meest betaalbare alternatief voor de eindgebruiker’, was haar conclusie.

Ook kritische vragen werden niet geschuwd in de volle zaal. Over het collectieve warmtenet kon Steven Volkers van Grunneger Power  de bewoners meer vertellen over hun aandeel: ‘Er moet een investering worden gedaan, maar het is niet de bedoeling dat de huiseigenaar die volledig doet. We werken aan een voorstel waarin bewoners met een korting kunnen aansluiten op het coöperatieve warmtenet ’.

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, was Thomas Wielema uit de Noorderplantsoenbuurt aanwezig om te vertellen over zijn hybride warmtepomp. Willem van Doesum woonde in een appartement die is aangesloten op een warmtenet, en vertelde uit eigen ervaring welke comfort voordelen dit oplevert.

Omdat voor waterstof nog geen ervaringsdeskundigen zijn, was directeur expertisecentrum Energie van de Hanzehogeschool Jan-Jaap Aué uitgenodigd, om te vertellen over een pilotproject in een Hoogeveense nieuwbouwwijk die op waterstof gaat draaien. Hoewel hij als onderzoeker wel degelijk mogelijkheden ziet, erkent hij dat waterstof op korte termijn geen alternatief is voor gas. Dit beeld sluit aan op de plannen van de gemeente, waarbij de toepassingsmogelijkheden van waterstof alleen voor industrie en mobiliteit wordt verkend.