BioMCN gaat hernieuwbare methanol produceren met groene waterstof

BioMCN gaat hernieuwbare methanol produceren met groene waterstof

BioMCN gaat hernieuwbare methanol produceren met groene waterstof

27 feb 2019

BioMCN gaat een samenwerking aan met Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) en Gasunie om groene waterstof af te nemen voor de productie van hernieuwbare methanol uit CO2. De bedrijven zetten hiermee in op een verdere verduurzaming van processen in de industrie.

 

Nouryon en Gasunie onderzoeken mogelijkheden voor de conversie van duurzame elektriciteit in groene waterstof in een 20-megawatt waterelektrolysefabriek in Delfzijl. De bedrijven verwachten later dit jaar de finale investeringsbeslissing voor het project te nemen.

BioMCN gaat de waterstof combineren met CO2 uit andere processen voor de productie van hernieuwbare methanol, een grondstof voor biobrandstoffen en de chemische industrie. In vergelijking met methanol uit fossiele brandstoffen levert dit een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar.

Partijen zien een groene toekomst tegemoet

Søren Jacobsen (Managing Director bij BioMCN) ziet dit als een duurzame stap vooruit: “Dit partnerschap is een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie. Dankzij de levering van groene waterstof kunnen we aardgas als grondstof vervangen en CO2-emissies recyclen om nieuwe grondstoffen en brandstoffen te produceren. Hiermee maken we van CO2-emissies effectief een besparing en dragen we bij aan de reductiedoelstelling van Nederland.”

 

Ook Knut Schwalenberg (Directievoorzitter van Nouryon Nederland) is enthousiast:  “Groene waterstof is een realistisch alternatief voor fossiele grondstoffen en maakt nieuwe vormen van groene chemie mogelijk. Deze samenwerking ondersteunt lange-termijn groei in deze markt.”

 

Gerard van Pijkeren (Managing Director bij Gasunie New Energy) ziet realistische kansen: “Gasinfrastructuur speelt een verbindende en faciliterende rol in de energietransitie. We zullen in de toekomst verschillende energiedragers, zoals waterstof en groen gas, in toenemende mate door onze pijpleidingen transporteren. Als onafhankelijke netwerkbeheerder kunnen we waterstof van verschillende leveranciers verbinden voor transport naar de belangrijkste industriële clusters in Nederland. Dit netwerk heeft mogelijk een capaciteit van 10 gigawatt of meer in 2030.”

Over BioMCN

BioMCN is een van de grootste methanolproducenten en leveranciers in Europa en is het eerste bedrijf ter wereld dat industriële hoeveelheden hoogwaardige bio-methanol produceert, een geavanceerde biobrandstof gemaakt uit biogas op basis van organisch afval en residuen. BioMCN werkt voortdurend aan de ontwikkeling van innovatieve productieprocessen en grondstoffen voor hernieuwbare methanol en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde vraag naar groenere en duurzamere producten.

BioMCN is onderdeel van OCI NV (Euronext: OCI), een van de grootste producenten van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën ter wereld met meer dan 14 miljoen ton aan productiecapaciteit. OCI is een van 's werelds grootste methanolproducenten met een methanolcapaciteit van bijna 3 miljoen ton, geproduceerd vanuit OCI Beaumont en Natgasoline in Texas, VS en BioMCN in Nederland.

Over Nouryon

Wij zijn een wereldwijd marktleider op het gebied van essentiële chemie. Markten over de hele wereld vertrouwen op onze essentiële chemie voor de productie van dagelijkse benodigdheden als papier, kunststoffen, bouwmaterialen, levensmiddelen, farmaceutica en persoonlijke verzorgingsproducten. Door voort te bouwen op onze bijna 400-jarige geschiedenis en door de toewijding van onze 10.000 medewerkers, maar ook door onze gezamenlijke inzet op het gebied van bedrijfsgroei, een sterke financiële positie, veiligheid, duurzaamheid en innovatie, is een bedrijf van wereldklasse ontstaan en hebben we nauwe samenwerkingen met onze klanten opgebouwd. We zijn actief in meer dan 80 landen wereldwijd. Ons portfolio omvat toonaangevende merken als Eka, Dissolvine, Trigonox en Berol.

Over Gasunie

Gasunie is een Europees gasinfrastructuur bedrijf met een gastransportnetwerk dat tot de grootste van Europa behoort. Het bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleidingen in Nederland en Noord-Duitsland. Gasunie wil de transitie naar een CO2-neutrale energievoorziening helpen versnellen. Het bedrijf gelooft dat innovaties op het gebied van gas daarbij een belangrijke bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld in de vorm van hernieuwbare gassen als waterstof en groen gas. Zowel bestaande als nieuwe gasinfrastructuur zijn daarbij van belang.