De Noord Nederlandse Golf & Country Club in de energietransitie

De Noord Nederlandse Golf & Country Club in de energietransitie

De Noord Nederlandse Golf & Country Club in de energietransitie

2 okt 2019

Duurzaamheid is een bekend begrip bij de vereniging Noord Nederlandse Golf & Country Club (NNG&CC). Zo doen zij mee met het internationale programma 'Committed to Green' en ontvingen zij in 2018 het 'Golf Environment Organization' (GEO) certificaat. Toch kunnen er nog flinke stappen worden gezet in hun verduurzaming omtrent energie. Als nieuwe partner van het platform Groningen CO2-neutraal willen zij daarom aan de slag met hun energieverbruik en CO2-footprint. De grootste uitdaging zit hem in hun mooie maar oude clubhuis. 

NNG&CC en duurzaamheid

De NNG&CC werd in 1950 opgericht en kocht twee jaar later het landgoed 'De Poll' in Glimmen. Het landgoed van 60 hectare grenst aan de oostzijde van de natuurgebieden 'Westerlanden' en 'Besloten Venen'. Sinds die tijd wordt dit landgoed in stand gehouden door middel van de exploitatie van een golfbaan. 

Met twee aangrenzende natuurgebieden en 900 spelende leden die zich graag in de buitenlucht begeven, staat natuurbehoud hoog op de prioriteitenlijst van de vereniging. Vanaf het begin voldoet de vereniging dan ook aan de natuurschoonwet van 1928. Ook laten ze met hun deelname aan het Committed to Green programma en met hun GEO certificaat zien dat zij op een duurzame manier hun baanbeheer en -onderhoud uitvoeren. Dit betekent dat ze bewust en minimalistisch omgaan met waterbeheer, bemesting en gebruik van gewasbescherming. Daarbij gaan ze zorgvuldig om met flora en fauna en proberen ze de diversiteit van het milieu te beschermen en te bevorderen.  "We hebben ons gerealiseerd dat daar als vervolgstap natuurlijk ook aandacht voor ons energieverbruik en onze CO2-voetafdruk bij hoort." aldus Anton Broenink (clublid).

Concreet

Er blijkt op het gebied van energieverbruik en CO2-footprint nog heel wat te doen. De eerste prioriteit ligt bij energiebesparende maatregelen: verbetering in de aansturing van de verwarmingsketel; het afronden van het vervangen van alle verlichting naar LED verlichting; en het aanbrengen van na-isolatie waar praktisch mogelijk. Daarna willen ze gaan verkennen of overschakelen naar verwarming met biomassa mogelijk is, omdat het landgoed zelf biomassa produceert. Tot slot verkennen ze duurzame nieuwbouw voor de opslagloods, de mogelijkheid om elektriciteit duurzaam op te wekken en natuurlijk de mogelijkheden om het hoofdgebouw te verduurzamen. 

Uitdagingen

Met een hoofdgebouw uit 1914 en een opslagloods uit 1880 zijn energiebesparende maatregelen een uitdaging. Zo moeten energiebesparende maatregelen worden gedaan met eerbied voor de historische waarde van deze panden. Daarnaast gaat het hier om een vereniging met leden dus moeten alle beslissingen ook worden ondersteund door de leden. Dat maakt dat uitleg, bewustwording en communicatie belangrijke aandachtspunten zijn. Ook blijkt zelf energie opwekken minder makkelijk dan gedacht "Zo moeten we rekening houden met vallende golfballen in combinatie met zonnepanelen" zegt Dirk Bensdorp (clublid).

Deelname platform

Door deel te nemen aan dit platform wil het NNG&CC kennis opdoen en uitwisselen over het organiseren van betrokkenheid, het verduurzamen van historische gebouwen en het opzetten van verduurzamingsprojecten.