Delegatie van EZ en BZK bezoeken Groningen

Delegatie van EZ en BZK bezoeken Groningen

Delegatie van EZ en BZK bezoeken Groningen

13 jan 2017

Een delegatie van de ministeries Economische Zaken en Binnenlandse Zaken bezocht op donderdag 12 januari Entrance om te leren over Groningse energie-projecten.

Introductie van warmtepompen

Er werd uitgebreid stilgestaan bij de introductie van warmtepompen en de praktische problemen waar woningstichtingen tegenaan lopen. De organisator van de middag, Gasunie, sprak over haar stimuleringsprogramma hybride warmtepompen. De gemeente Groningen benadrukte de dilemma’s die momenteel en in de toekomst zullen spelen en presenteerde een wijkanalyse voor Paddepoel. Ook werd uitgelegd hoe geprobeerd wordt enkele van de dillema’s die spelen samen met partners tijdens zogenaamde Versnellingstafels op te lossen. Dat alle mooie plannen in de praktijk nog wel eens tegen grote problemen aanlopen wist Jan Flonk van Enexis de toehoorder precies uit te leggen. Het ochtendprogramma werd afgesloten met een bezoek aan de mobiele winkel van Groningen Woont Slim waar Groningers een kant en klaar aanbod voor het verduurzamen van hun woning kunnen krijgen.

Bezoek aan modelwoning

Voor de gasten van EZ en BZK stond er vervolgens nog een bezoek aan een bewoner van een corporatiewoning van Wierden en Borgen op het programma. De leverancier van de hybride warmtepomp gaf hierbij uitleg en de bewoner kon gevraagd worden naar de ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan.

 

 

Geslaagde bijeenkomst

 De presentaties en de woningbezoeken gaven een mooi overzicht van de huidige initiatieven van verduurzaming van de gebouwde omgeving in Groningen. Er was tijdens het programma aandacht voor een aantal succesvolle projecten maar ook voor de problemen die we in de praktijk tegenkomen. Dit resulteerde in een aantal goede discussies en gesprekken en een waardevolle dag samen met de gasten van EZ en BZK.