Gasunie vervangt 199 bedrijfswagens door wagens op groen gas met lage CO2-uitstoot

Gasunie vervangt 199 bedrijfswagens door wagens op groen gas met lage CO2-uitstoot

Gasunie vervangt 199 bedrijfswagens door wagens op groen gas met lage CO2-uitstoot

18 mei 2018

In 2012 had Gasunie 12 bedrijfswagens op groen gas rijden, in 2015 werd dit aantal verhoogd met 15 extra bedrijfswagens en nu heeft Gasunie aangekondigd voor eind 2019 alle 199 bedrijfswagens te vervangen voor bedrijfswagens op groen gas. Dat levert een besparing van  0,8 kiloton aan CO2 uitstoot en zo'n 6 miljoen liter aan fossiele brandstof per jaar op. Dat zijn cijfers waarmee je thuis kan komen!

 

Planning

De totale vervanging van alle 199 bedrijfswagens gebeurt in fasen, aansluitend aan het einde van bestaande leasecontracten. Uiterlijk 2019 rijden alle wagens op groen gas. De VW Transporters worden geleased en de installaties van groen gas tanks worden uitgevoerd door Holthausen Groep.

Woensdag 25 april nam de eerste groep van 17 technici hun nieuwe Volkswagen Transporter op groen gas in ontvangst, waarmee ze schoon en veilig de weg op kunnen, en onderhoudswerkzaamheden aan ons net kunnen uitvoeren.

 

Groen Gas

Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Biogas komt tot stand door anaerobe (zonder zuurstof) vergisting van onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht waarna het groen gas mag heten. Zo maakt de afvalverwerking van Groningen stad, Atterobiogas van jouw groenafval, waardeert dit op tot groen gas en en voedt dit in op het gasnet.

 

Groen gas is niet alleen in productie duurzamer, maar ook in gebruik. Auto’s op groen gas zijn stiller, stoten geen fijnstof en veel minder CO2 uit. Groen gas is ook een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld benzine en diesel. Daarnaast hebben een groot aantal provincies en gemeenten aanschafsubsidies voor auto’s op groen gas.

 

Groen Gas Nederland
 

 

Tanklocaties

Rijden op groen gas wordt steeds makkelijker door het toenemende aantal groen gas tankstations. In Nederland zijn er maar liefst 150 tankstations, waarvan 6 rondom de stad Groningen. Voor de Gasunie was dit een noodzakelijke voorwaarde om de overstap te kunnen maken:

 

"De goede landelijke dekking is voor ons belangrijk, omdat onze technici met hun wagens in het hele land werkzaamheden uitvoeren aan ons leidingnetwerk."

 

 

Door op groen gas te rijden laat Gasunie zien dat fossiele brandstoffen nu al vervangen kunnen worden door duurzame alternatieven. We zijn benieuwd naar de volgende stappen die zij gaan maken!

Betrokken partners: Gasunie, Holthausen Groep