Gro­nin­gen te­kent als eers­te Gr­een De­al 'Aard­gas­lo­ze Wij­ken'

Groningen tekent als eerste Green Deal 'Aardgasloze Wijken'

Groningen tekent als eerste Green Deal 'Aardgasloze Wijken'

20 feb 2017

De gemeente is landelijke voorloper

Groningen investeert volop om de ambitie om in 2035 aardgasloos te zijn, te realiseren. Minister Kamp van Economische Zaken bezocht maandag samen met wethouder Gijsbertsen diverse projecten die hier een bijdrage aan leveren. De afspraken, vastgelegd in de Green Deal, ondersteunen deze ambitie. Hierin staat wat het Rijk, gemeenten en provincies zullen doen om  nieuwe duurzame initiatieven de ruimte te geven en knellende wet- en regelgeving op te sporen.

De Green Deal wordt op 8 maart formeel getekend. Wethouder Gijsbertsen: “De stad loopt met de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn voorop in Nederland. Dat levert ook veel kennis op waar de rest van het land van kan profiteren. Bovendien helpen we het Rijk om de nationale doelstellingen op dit terrein te realiseren. De stad en regio voelen de urgentie om ‘van het gas af’ te willen en pakken dit voortvarend op. Maar het Rijk heeft hier ook een verantwoordelijkheid.”
De stad en Provincie Groningen hebben de handen ineen geslagen om samen met de kennisinstellingen, bedrijven, inwoners en andere overheden de overgang naar duurzame energie in de stad en regio tot een succes te maken. Daarvoor zet de stad extra stappen met warmteopslag, nieuwe energienetwerken en nieuwe regelgeving.

Als gevolg van de aardbevingsproblematiek is de urgentie van aardgasloos sterk aanwezig in deze regio. Groningen is in 2035 een aardgasloze gemeente. Gasgestookte haarden en Cv-ketels horen dan tot het verleden. De komende decennia zal steeds meer van onze warmte komen van aardwarmte.