Groningers vissen drijfvuil en zwerfafval uit Reitdiephaven

Groningers vissen drijfvuil en zwerfafval uit Reitdiephaven

Groningers vissen drijfvuil en zwerfafval uit Reitdiephaven

18 jul 2017

Op zaterdag 15 juli begonnen bewoners van het Reitdiep aan de drijfvuilactie. Watersporters met kleine bootjes, kano’s en supplanken verzamelden zich in de jachthaven ​om met schepnetten, grijpers en vuilniszakken allerlei viezigheid uit de stadse wateren te halen. De actie is opgestart door Tjerk Zweers en Niels Tammeling, eigenaren van zeilschool Reitdiephaven. Voordat ze aan hun zeiltocht van drie jaren over de wereldzeeën beginnen, wilden ze Groningen zo schoon mogelijk achterlaten. Met hulp van het project "Groningen Schoon Dankzij Mij" is deze actie zeker geslaagd.

Wethouder Joost van Keulen gaf om half 11 het startschot voor de drijfvuil actie. De Wethouder is één van de mensen die zich inzet voor een schone stad. “Het oppervlaktewater in de stad is redelijk schoon, mede door de wekelijkse inzet van onze werkboot de Rhodina. Maar het kan altijd beter vandaar de drijfvuilactie”, aldus van Keulen. De kinderen die het vuil opvisten, kregen ook te zien hoe het afval gerecycled kan worden.  Aan de Reitemakersrijge verzorgde kunstenaar Maria Koijck tijdens de actie een workshop boten maken van plastic. Ook haar nieuwste kunstwerk, een boot van hout en 220 lege frisdrankflessen, werd getoond op de kade. 

Aandacht voor plastic soep en vervuilde stranden

De actief was een initiatief van zeilschoolhouders Tjerk Zweers en Niels Tammeling. Zij benutten hun laatste dagen in deze functie om de stad schoon achter te laten. Het duo vertrekt begin september voor een wereldreis van drie jaren over de wereldzeeën. Dat doen ze op een boot die volledig zelfvoorzienend is. "Het doel hiervan is dat de reis gemaakt kan worden zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. 'Met wind, water en zon de wereld rond' is dan ook de missie," vertellen de heren op hun website Trintella4Green. Met hun zeiltocht vragen zij ook aandacht voor de plastic soep en vervuilde stranden door onderweg plastic afval uit de zee en van de stranden te halen.

Drijfvuilactie ondersteund door project 'Groningen Schoon Dankzij Mij'

De druifvuilactie is georganiseerd samen met Groningen Schoon Dankzij Mij. Dit project ondersteunt bewoners in hun acties om van Groningen een schone woon-, leef-, school-en werkomgeving te maken. Dat doen ze met MilieuStewards die milieueducatielessen op basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs verzorgen, maar ook met kunstenaars die met hun kunst een statement maken. Alles gericht op bewustwording: met het project hoop de gemeente dat we inzien wat de schadelijke gevolgen van rondslingerend afval voor andere bewoners, dieren en planten kunnen zijn. 

 

Een schone stad is niet het enige voordeel dat het project 'Groningen Schoon Dankzij Mij' oplevert. Het maakt ook het belang om afval te scheiden duidelijk. Door restafval te scheiden van bioafval, kan er nieuwe energie opgewekt worden op een manier die niet belastend is voor het milieu. Een aantal partners van het platform gebruiken afval al om energie op te wekken. De SuikerUnie maakt bijvoorbeeld al meer dan 100 jaar biogas van het restafval van suikerbieten