'Het kan anders en het moet anders'

'Het kan anders en het moet anders'

'Het kan anders en het moet anders'

6 sep 2017

Bron foto: Facebook 4Green Foundation

Op zaterdag 2 september vertrok de ‘La Reina’ uit Reitdiephaven, een volledige energieneutrale boot gemaakt door Tjerk Zweers en Niels. De zeilers gaan de wereld rondvaren en willen daarmee laten zien wat er allemaal mogelijk is met duurzame energie. Ook wil het duo aandacht vragen voor de plastic soep in de verschillende oceanen. De kennis die ze op zullen doen tijdens hun reis wordt gebruikt op Groninger basisscholen. Zo dragen de idealistische avonturiers, ondanks hun afwezigheid van drie jaar, een steentje bij aan een energieneutrale stad in 2035.

 

Bijna 10 jaar voorbereiding

Aan het vertrek gingen jaren van voorbereiding vooraf. Het begon met een idee om een wereldreis te maken op een zeilboot. Dat ontstond al in 2008 en kreeg concrete vormen toen Niels tijdens zijn stage op Curacao allemaal oude mensen de haven zag binnenvaren. Tjerk, die bij zijn jeugdvriend op bezoek was, en hij dachten: ‘Waarom wachten tot we oud zijn’ en diezelfde dag openden ze een spaarrekening om een boot te kopen.

 

In 2012 hadden de Groningers genoeg gespaard en kochten Trintella ‘La Reina’, maar als snel vroegen Niels en Tjerk zich af waar ze aan waren begonnen. De kachel ging na een week kapot en het vroor hard, terwijl de mannen net hun huur hadden opgezegd om op de boot te wonen en kosten te besparen. Er volgde een jaar van klussen en aanpassingen en in 2013 was de boot bewoonbaar en klaar voor vertrek. 

 

De kosten die ze zouden maken tijdens hun reis hield hen echter nog een paar jaar aan wal. Een zeiltocht is duur en daarom begonnen ze een zeilschool in Reitdiep-haven. Zo konden ze in de weekenden en avonden bij te verdienen als instructeurs. 

 

Tjerk aan het werk als zeilinstructeur om geld te verdienen voor de zeiltocht. Bron foto: Facebook-pagina 4Green Foundation

Duurzaamheid als belangrijk thema

Belangrijker nog was dat in die jaren het project groter werd dan gedacht. Ze wilden de boot niet alleen geschikt maken voor een wereldreis, maar ook nog volledig duurzaam en zelfvoorzienend zijn tijdens hun zeiltocht. Met wind, water en zon de wereld rond dus. In dit interview met de Universiteitskrant benadrukt Niels het nogmaals: “Hoe mooi is het als je niet afhankelijk bent van diesel en gas?” 

 

Dat zo’n ambitieuze doelstelling niet onhaalbaar is, werd Tjerk en Niels duidelijk toen ze de documentaire 'The Green Miles' zagen. Hierin gaan twee avonturiers de wereld over in een boot die volledig afhankelijk is van door de natuur opgewekte energie. Dus bleven Tjerk en Niels ‘La Reina’ verbouwen totdat ook deze op duurzame energie kon varen en daarmee te laten zien dat ons huidige energieverbruik niet nodig is. 'Het kan anders en het moet anders'.

 

Tjerk en Niels op bezoek bij één van de makers van 'The Green Miles'. Bron: Instagram 4GreenFoundation

Hoe maakten Niels en Tjerk de boot energieneutraal?

Op 2 september is de boot dan ook vertrokken met verschillende duurzame onderdelen. 

- Zonnepanelen aan de grote mast en op het dek;
- Windmolen bevestigd aan de kleine mast;
- Verstelbare zonnepanelen aan de rand van het dek;
- Elektromotor - minder uitstoot en minder lawaai;
- Infrarood panelen voor verwarming. Deze is in de plaats gekomen van een dieselverwarming die 8 liter diesel per dag verbruikte. 

 

Met deze aanpassingen is de boot los van het elektriciteit- en gasnet.

Kennis doorgeven aan jonge Groningers

Ook al nemen de heren afscheid van Groningen, wat wel in de Stad blijft is de kennis over duurzaamheid en milieuvervuiling die ze opdoen. Tijdens de tocht zullen ze regelmatig contact hebben met IVN, een organisatie die (onder andere) kinderen spelenderwijs kennis laat maken met de natuur zodat ze de waarde ervan ontdekken. Aan IVN zullen ze vertellen hoe de reis gaat, maar ook waar ze afval in de oceanen opvissen. 

 

In 2018 doen zo’n 220 scholen mee aan het project. Met een paar van hen zullen ze ook Skypen.

Aandacht voor plastic soep

Een andere partner waarmee Tjerk en Niels samenwerken is de Plastic Soup Foundation. Aan de heldere missie van deze Nederlandse stichting, ’no plastic waste in our water!’ werken de Groningers mee door plastic op te vangen. Zo brengen ze in kaart waar de plastic soep het grootst is. 

 

Ook zullen ze zelf plastic gaan opruimen op stranden, maar belangrijker nog: ze vragen aandacht voor het probleem. Volgens de Plastic Soup Foundation is dat een manier om de missie uiteindelijk te bereiken.

Blijf de zeiltocht van de 4 Green Foundation volgen op hun website en Facebook-pagina.