Hoe het UMCG de ict-data duurzaam opslaat tot 2030

Hoe het UMCG de ict-data duurzaam opslaat tot 2030

Hoe het UMCG de ict-data duurzaam opslaat tot 2030

9 feb 2017

Door innovatief koelconcept is de opslag van alle digitale gegevens van het UMCG duurzaam tot 2030

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beschikt sinds eind januari 2015 over een van de meest duurzame datacenters van Nederland. Het is geschikt voor opslag van alle ict-data van het UMCG tot 2030. Dat is nodig, want het ziekenhuis verwacht een toename van de data dat rond gaat in het ziekenhuis. Het gaat om data voor de primaire zorgprocessen zoals bijvoorbeeld elektronische patiëntendossiers, maar ook het digitale afspraaksystemen en data voor medewerkers en andere gebruikers van ICT. De data wordt nu opgeslagen in datacenters op het industrieterrein Eemspoort die dankzij een innovatief koelconcept zeer duurzaam en energiezuinig zijn. 

 

Hoge eisen aan duurzaamheid en laag energieverbruik

Het ziekenhuis koos voor de Eemspoort omdat uitbreiding van het bestaande datacenter, dat zich in de binnenstad bevond, praktisch onmogelijk was. Naast hoge veiligheidseisen hanteerde het Universitair Medisch Centrum als criterium dat het nieuwe gebouw ook zeer duurzaam moest zijn met een laag energieverbruik. Het doel was een PUE (Power Usage Effectiveness, verhouding tussen de totale energie die het datacenter ingaat en het deel van de energie dat wordt gebruikt door alleen de ICT), van 1,3. Daarnaast wilde het UMCG gebruikmaken van milieuvriendelijke materialen die lang mee gaan.

Gepatenteerd 'Green Cooling for Data Centers'-concept van Deerns

Energie wordt bespaard op een unieke methode. Ingenieursbureau Deerns ontwierp een systeem van adiabatische koeling; koeling op basis van directe verdamping van water. In principe is "water in een datacenter vloeken in de kerk" vertelt Henk Winters van Deerns. Toch wist het ingenieursbureau een systeem te ontwerpen waarbij het water volledig buiten het datacenter blijft. Met het 'Green Cooling for Data Centers'-concept wordt de binnenlucht op innovatieve wijze met buitenlucht gekoeld. Dit gebeurt op zo’n manier dat het datacenter zonder koelmachines kan functioneren, wat veel energie bespaart. Met dit systeem kan tot 95% bespaard worden op het energieverbruik voor de koeling. Op deze manier is het UMCG klaar voor de energiezuinige toekomst.