Hoe een kleine aanpassing in gedrag €1200/jaar op de energierekening bespaart

Hoe een kleine aanpassing in gedrag  €1200/jaar op de energierekening bespaart

Hoe een kleine aanpassing in gedrag €1200/jaar op de energierekening bespaart

16 nov 2018

Wat twee jaar geleden begon als een energiebesparingsproject voor huishoudens met een smalle beurs is uitgegroeid tot een project die op veel meer aspecten invloed blijkt te hebben. Het betreft hier het project Energie Sparen, waarbij Groningers met een uitkering middels een participatiebaan worden ingezet als energiecoach. In de wijken Beijum en Lewenborgh gaan deze energiecoaches langs de deuren om bewoners van gratis energieadvies te voorzien. Wethouder Mattias Gijsbertsen, één van de initiatiefnemers van dit project, ging afgelopen woensdag op bezoek bij deelnemer Elske Wiersma en haar energiecoach Priscilla Wagenaar om te horen hoe zij dit project hebben ervaren. Door haar energiecoach bespaart Wiersma meer dan 1200 euro per jaar op haar energiekosten en dat met maar een paar simpele gedragsveranderingen. 

"Vroeger dacht ik nooit na over energie, ik had de thermostaat altijd hoog staan ook al was ik de hele dag niet thuis en stonden de ramen open"

 

Aldus bewoner Wiersma. Dit klinkt voor sommige mensen misschien vrij extreem maar dit is geen ongewoon gedrag, sterker nog, het gebeurt veel vaker dan men denkt. De energierekening is voor veel mensen 'gewoon maar iets wat je betaalt', dus kan een energiecoach een groot verschil maken in hoe mensen bewust nadenken over hun energieverbruik en in hoe zij daarnaar handelen.

 

”Met de spaarlampen, waterbesparende douchekop, korter douchen én de verwarming niet meer op 26 graden, is mijn voorschot per maand van 210 naar 108 euro gegaan. Bovendien heeft de energiecoach contact gelegd met de woningcorporatie voor reparaties in mijn huis wat een verbetering van het woonklimaat opleverde.”

 

 

Het project

Bij meer dan honderd huishoudens leverde een bezoek van de energiecoach het afgelopen jaar een fors lagere energierekening op. Daarbij ging het om jaarlijkse besparingen tussen de 150 en 600 euro. Deze positieve resultaten van het Groninger Energieproject in Beijum en Lewenborg zijn de aanleiding voor een verlenging van het project met twee jaar. Het Energieproject is een initiatief van het gebiedsteam Oost in samenwerking met WIJ Beijum, WIJ Lewenborg en De Oude Bieb in Lewenborg en heeft als doel de energierekeningen van wijkbewoners met een minimuminkomen te verlagen.

Groen en sociaal

Mattias Gijsbertsen, wethouder duurzaamheid: ”Het mooie aan dit project is dat het groen en sociaal verbindt. Mensen besparen energie, er is persoonlijk contact met wijkbewoners en de vrijwillige energiecoaches grijpen de kans hun talenten te ontdekken.” Energiecoaches gaan actief de wijk in om bewoners te vragen deel te nemen aan het project.

Energiecoach Wagenaar beaamd de sociale kant van dit project: "Je komt bij mensen over de vloer die het vaak niet te makkelijk hebben dus dan krijg je in veel gevallen meer te horen dan alleen hoe het met de energierekening zit".  

Energiecoaches

De energiecoaches maken een energiescan, geven tips en voeren energiebesparende maatregelen uit. In twee á drie huisbezoeken maken ze wijkbewoners bewust van hun energieverbruik. “De energierekening is voor veel wijkbewoners een relatief grote kostenpost. Vooral bij huishoudens met een minimuminkomen. Wij kunnen met kleine aanpassingen grote resultaten boeken. Daarnaast is het sociale aspect belangrijk, de aandacht die je geeft. Voor mijzelf levert het op dat ik ontdekt heb dat ik me verder wil ontwikkelen op sociaal maatschappelijk vlak. Daar zit mijn kracht,” zegt energiecoach Priscilla Wagenaar. Zij doet met deze participatiebaan werkervaring op met behoud van haar bijstandsuitkering.

Meer weten?

Inwoners van Beijum en Lewenborg kunnen zich aanmelden voor een bezoek van de energiecoach op energie-sparen.nu. Ook is het energieteam op zoek naar nieuwe energiecoaches!