Nieuwe partner enie.nl stelt zich voor › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Nieuwe partner enie.nl stelt zich voor

Nieuwe partner enie.nl stelt zich voor

3 jul 2019

Tijdens het TransFuture festival zetten vier nieuwe partners een vlag op de intentietafel van ons platform. Met die vlag onderstreepten zij hun intentie zich actief in te zetten om de doelstelling van dit platform te behalen: een CO2-neutraal Groningen in 2035. Eén van die partners was enie.nl, een opvallend bedrijf die in zes jaar tijd van innovatieve start-up is uitgegroeid naar een toonaangevende leverancier van zonne-energie in Nederland. Wat ook opvalt is de jonge leeftijd van oprichters Milan (25) en Patrick (26) van der Meulen.

Als jonge tieners zagen de twee broers de klimaatdocumentaire ‘An Inconvenient Truth’. Deze documentaire van Al Gore laat zien hoe belangrijk het is om over te stappen op duurzame vormen van energie. Vanaf dat moment ontstond er bij hen het bewustzijn én de urgentie om gezamenlijk oplossingen te bedenken voor het wereldwijde klimaatprobleem. Dit heeft geleid tot de oprichting van enie.nl met als doel om zonne-energie voor iedereen mogelijk te maken.

Enie.nl

Sinds de oprichting in 2013 is enie.nl uitgegroeid van innovatieve start-up naar een toonaangevende leveranciers van zonne-energie in Nederland. Inmiddels zijn meer dan 12.000 huishoudens en bedrijven overgestapt op zonne-energie van enie.nl. Daarnaast is enie.nl partner van het Climate Reality Project van Al Gore en is het in 2018 gecertificeerd als B Corp. Een organisatie die als missie heeft niet alleen de beste van de wereld te zijn maar vooral voor de wereld. Dat maakt enie.nl een sociale onderneming met de missie om zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken.

Alle bedrijfsdaken vol zonnepanelen

Enie.nl wil de obstakels die bedrijven verhinderen om over te stappen op zonnepanelen wegnemen. Met die instelling zijn zij de afgelopen jaren, met succes, bezig geweest om hier unieke oplossingen voor te bedenken. Zo bieden ze nu de mogelijkheid om bedrijfsdaken te veranderen in zonnedaken waarbij enie.nl de gehele investering draagt. De ondernemer krijgt dan elk jaar een vergoeding per zonnepaneel uitbetaald. Zo kun je als bedrijf dus overstappen op zonnepanelen en gelijk geld verdienen zonder zelf te investeren. "Ik vraag me dan hardop af: waarom zou je het niet doen?" aldus Milan van der Meulen. Volgens hem ligt het gebrek aan initiatief voornamelijk aan onwetendheid "De politiek, en vaak ook nog wel bedrijven en consumenten kijken naar de energietransitie als een kostenpost. Daarom hebben wij de bewijsdrang om te laten zien dat er niet een investering nodig is en dat je wel gelijk kunt besparen. We zoeken dus voornamelijk naar gelegenheden waarin we dit kunnen aantonen."

 

Samenwerking partners

De broers zijn van mening dat het formuleren van beleid nu wel gedaan is en dat het nu zaak is om ambities waar te maken. Ze willen een stuk daadkracht toevoegen met behulp van de door hen bedachte toegankelijke oplossingen. "We kijken daarnaast enorm uit naar de samenwerkingen met andere partners die vanuit een hele andere invalshoek bijdragen aan dezelfde missie." Ook hebben zij het initiatief genomen een Solar Coalition te vormen met Groningse collega-bedrijven om in de Gemeente Groningen 500.000 extra zonnepanelen in 2022 te plaatsen. Vrijdag 28 juni is dit convenant ondertekend door alle partners.

 

 

Milan van der Meulen | NOS Journaal

Milan van der Meulen | NOS Journaal