OV-bureau Groningen Drenthe aan de slag met waterstofstation en 20 waterstofbussen

OV-bureau Groningen Drenthe aan de slag met waterstofstation en 20 waterstofbussen

OV-bureau Groningen Drenthe aan de slag met waterstofstation en 20 waterstofbussen

2 aug 2019

In december 2020 rijden er 20 waterstofbussen rond in Drenthe en Groningen én kunnen zij tanken bij het speciaal daarvoor gebouwde waterstofstation. OV-bureau Groningen Drenthe heeft daar de opdracht toe gegeven, waarbij Shell verantwoordelijk zal zijn voor het waterstofstation en Belgische busbouwer Van Hool de bussen zal leveren. Met deze opdracht wordt waterstof een steeds belangrijkere energiedrager in het openbaar vervoer in Noord-Nederland.

Proef wordt opgeschaald

Waterstofbussen zijn niet onbekend bij het OV-bureau en Qbuzz want sinds 2017 rijden er twee waterstofbussen in de reguliere dienstregeling. Deze bussen tanken in Delfzijl met waterstof dat als restproduct vrijkomt bij chemisch bedrijf Nouryon. Een geslaagd experiment dus waarbij opschaling de volgende stap is. 

Groter bereik

Het voordeel van de waterstofbussen ten opzichte van batterijbussen is dat ze een beduidend grotere afstand af kunnen leggen (350-400 km) voordat ze weer moeten tanken. Daardoor kunnen deze bussen ook ingezet worden op langere routes. Deze bussen zullen dan ook ingezet worden op streeklijnen in Drenthe en Groningen. 

Voorhoede Europa

Fleur Gräper-van Koolwijk, gedeputeerde Provincie Groningen en voorzitter van het OV-bureau is blij met deze ontwikkeling:

 “Dit is een enorme stap. Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase en wordt het één van de energiedragers waarmee wij gewoon productie draaien. We lopen hiermee voorop in Nederland en bevinden ons in de voorhoede in Europa. Dat willen we ook om onze ambities voor een nieuwe energietoekomst voor Noord-Nederland concreet te maken.”

Partner OV-bureau Groningen Drenthe

Het OV-bureau Groningen Drenthe ontwikkelt, beheert en organiseert het openbaar vervoer per bus in Groningen en Drenthe. Het OV-bureau is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen, Drenthe en de gemeente Groningen. Het OV-bureau zet actief in op verduurzaming van het busvervoer in Groningen en Drenthe. In de stad Groningen hebben zij bijvoorbeeld al 10 elektrische bussen rijden op Q-link groen (Zuidhorn-Reitdiep-Zernike-UMCG-Europapark/Hoofdstation) en hebben ze een laadpaal bij P+R Reitdiep en een laadpaal in Zuidhorn. Daarmee werken zij als partner van dit platform concreet mee aan de gezamenlijke doelstelling om als stad Groningen in 2035 CO2-neutraal te zijn.