OV-bureau Groningen Drenthe zet 10 elektrische bussen in op traject Groningen - Zuidhorn › Monitor Klimaatbeleid Groningen

OV-bureau Groningen Drenthe zet 10 elektrische bussen in op traject Groningen - Zuidhorn

OV-bureau Groningen Drenthe zet 10 elektrische bussen in op traject Groningen - Zuidhorn

7 dec 2017

Vanaf 10 december rijden op de route tussen Zuidhorn en Groningen (Q-linkroute ‘groen’) tien elektrische bussen. OV Bureau Groningen Drenthe zet daarmee een nieuwe stap in de verduurzaming van het openbaar vervoer in Noord-Nederland. 

 

Het vervoersbedrijf presenteerde de bussen op vrijdag 1 december in Groningen in het bijzijn van onder andere wethouder Paul de Rook, gedeputeerde provincie Groningen en voorzitter OV-bureau Groningen Drenthe mevrouw Gräper- van Koolwijk, wethouder Paul de Rook en concessiedirecteur Qbuzz GD Astrid Veldhuizen. Zij maakten samen met een groep geïnteresseerden een rit van de Qbuzz vestiging aan de Peizerweg naar de P+R Reitdiep. 

 

Bron: Provincie Groningen

 

Q-link ‘groen’, ook bekend als de lijnen 1 en 2, gaat rijden tussen Zuidhorn en Groningen Hoofdstation/Groningen Europapark, via P+R Reitdiep, Zernike en UMCG Noord. De bussen zullen ongeveer X ritten kunnen rijden op één accu. Tussentijds kunnen ze opladen op P+R Reitdiep en busstation Zuidhorn met een zogeheten pantograaf. ’s Nachts gebeurt dit bij de busstalling van Qbuzz. De afgelopen weken is het systeem getest en zijn chauffeurs getraind om met de nieuwe techniek in de bussen te kunnen gaan rijden.

 

Met de 10 nieuwe exemplaren rijden er straks 12 elektrische bussen van en naar de Stad Groningen. Op het traject Groningen Airport Eelde – Groningen rijden sinds februari 2017 twee elektrische bussen, de Airportlink.

 

In 2030 mag al het openbaar vervoer in Nederland geen schadelijke stoffen meer uitstoten. Het OV-bureau en andere vervoerders in het land zijn daarom samen met hun opdrachtgevers bezig om geleidelijk aan nieuwe, schone bussen in te zetten. De Gemeente Groningen onderzocht begin 2017 de mogelijkheden voor bussen die rijden op waterstof. Toen werd het startsein gegeven om 20 bussen te testen in de Provincie Groningen.