Praktische mogelijkheden om festivals duurzamer te organiseren › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Praktische mogelijkheden om festivals duurzamer te organiseren

Praktische mogelijkheden om festivals duurzamer te organiseren

23 aug 2017

(Bron foto: Lisanne Venema - Facebook KEI-week)

In het vorige artikel schreven we over de aggregaten met GoodFuels die 3 Groninger festivals dit jaar van stroom voorzien. Naast de stroomvoorziening kunnen festivals nog vele andere maatregelen nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld fors duurzamer worden door “beter” plastic te gebruiken voor bekers en bordjes. Was er eerder voor bekers alleen de optie zacht, slecht plastic of hard-statiegeld plastic, tegenwoordig is PLA zeer goedkoop en overal verkrijgbaar. Daarnaast zijn er tientallen andere opties voor het produceren van bordjes, van bamboe tot aardappelzetmeel. 

 

Maar er is meer. In dit artikel een overzicht van de duurzame initiatieven van 3 zomerse festivals die allen een eigen draai geven aan de duurzame maatregelen.

Noorderzon - koploper duurzame maatregelen sinds 2007

Sinds 2007 neemt Noorderzon steeds meer maatregelen met betrekking op het milieu. Dat begon met het gebruik van duurzame producten op het organisatie kantoor, maar groeide uit tot een organisatie-breed plan dat met veel enthousiasme steeds groter wordt. In de basis wordt er gewerkt met lokale partners en leveranciers. Dit is vooral te zien in het aanbod van eten: 90% wordt door lokale bedrijven verzorgd. 

 

Noorderzon is daarnaast een testomgeving voor het project ’Step on the grass’, een initiatief dat is ontstaan uit een samenwerking tussen het lectoraat Art & Sustainability van de Hanze en hennepverwerker Hempflax. ’Step on the grass’ wil het gras van festivalterreinen bescheren tegen schade door hennepmatten in te zetten. Met hennepmatten waarin graszaad is verwerkt, wordt gras bedekt en kan het na een festival weer groeien. Op Noorderzon zullen prototypen uit het onderzoek getest worden. 

 

Over deze en andere duurzame acties kon het publiek meer te weten komen tijdens Sustainable Sunday. Op de eerste zondag van Noorderzon vertelden verschillende sprekers over de gedachte achter de duurzame maatregelen. Femke Eerland, directeur van Noorderzon, vertelde over de relatie tussen duurzaamheid en Noorderzon. Naast de genomen maatregelen en de waardering die daarvoor ook al is gegeven, kan er nog veel beter. 

 

Over de tijdelijke water- en stroomvoorzieningen die jaarlijks worden ingezet kwam Folkert Swart uitleg geven. Elk jaar verbruikt Noorderzon een hoeveelheid stroom die vergelijkbaar is met een heel dorp. Folkert vertelde over het ‘smart’ powersysteem en de GoodFuels aggregaten die dit jaar voor het eerst op het festival staan. 

 

Fijne Sustainable Sunday! Kom luisteren naar verhalen over duurzaamheid in de Horatio Tent: https://t.co/3Edy70bkAx pic.twitter.com/F1PTghrGif

— Noorderzon (@noorderzonnl) 20 augustus 2017

Daarnaast vertelden ook andere Groningers over duurzame initiatieven in de stad. Jasper Tonen van de Gemeente Groningen kwam uitleg geven over de waterstofveegwagen die sinds april de stad schoonhoudt. Ook zijn bijzondere concept ‘Schijt je Rijk’ lichtte hij toe. Hiermee pleitte hij om de energie die in onszelf (poep en pies) en onze voedselresten zit optimaal in te zetten ter vervanging van aardgas. 

 

Doordat de organisatie duurzaamheid een centrale rol geeft op het festival, viel Noorderzon dit jaar weer in de prijzen. Voor de zevende keer veroverden ze de Green Key, een internationaal keurmerk waarvoor organisaties alleen in aanmerking komen als ze veel maatregelen nemen met betrekking tot milieu en MVO. 

KEI-week - eerstejaars studenten maken kennis met duurzame leefstijl

Het bestuur van de KEI-week organiseerde alle evenementen zo duurzaam mogelijk. Dat deden ze door:

- Het promoten van het gebruik van de fiets en met Groningen als één van de beste fietssteden in de wereld is dit goed te doen.
- Tijdens de KEI-week werd Grolsch geschonken. Grolsch is één van de meest milieuvriendelijke brouwerijen ter wereld.
- De auto’s in de KEI-week die gebruikt werden door de Penningmeester en het Algemeen Bestuur waren hybride.
- Alle t-shirts voor KEI-crew en KEI-lopers waren gedrukt door P&P. Zij staan onder andere bekend om hun duurzaamheid.
- De voedselpakketten tijdens de KEI-picknicken bevatten zoveel mogelijk biologische producten.

 

(Bron: website KEI-week https://www.keiweek.nl/kei-week-2/duurzaamheid)

 

Ook probeerde de KEI-week een duurzame manier van leven onder de aandacht van de eerstejaars studenten te brengen. Tijdens het Open Air Festival op donderdag 17 augustus was er een Green Corner. Hier werden KEI-lopers op een interactieve manier bewust van duurzaam leven. Voor hun eerdere activiteiten op het gebied van duurzaamheid ontving de organisatie twee Publieksprijzen: in 2014 voor de Duurzame Introductie Stunt in 2015 en in 2014 voor de Meest Effectieve Duurzame Introductie Stunt. 

 


Tijdens het Open Air Festival konden de eerstejaars studenten energie opwekken door te dansen op een duurzame dansvloer.

 

(Bron foto: Facebook-pagina Groningen geeft energie).

Paradigm - duurzame Dome en dansvloeren

Op Paradigm waren de acts dit jaar op bijzondere podia. In een interview met op de website Duurzame Student vertelt Piter Terpstra, mede-eigenaar van Paradigm club en festival, over de maatregelen die zijn genomen voor 2017. Alle stages zijn bijvoorbeeld gemaakt van duurzaam materiaal. De Dome bestaat uit onderdelen van een oud pand dat eigenlijk naar de sloop moest. Ook andere elementen op het festivalterrein werden verduurzaamd. Zo zocht de organisatie naar een alternatief voor chemische dixi’s. Op deze manier hoopt het festival duurzaamheid onder de aandacht te brengen van de bezoekers, zonder dat het afleidt van waar het uiteindelijk om draait: de muziek en de beleving.

 

 

(Bron foto: Facebook-pagina Paradigm)

 

 

Versnellingstafel Evenementen

In de toekomst hopen we dat festivals in Groningen steeds duurzamer worden. Om ervaringen en adviezen hierover te delen, wordt in het najaar een Versnellingstafel Evenementen georganiseerd.

 

Wilt u hier ook aanwezig zijn? Dan kunt u zich alvast aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.