Provincie Groningen draagt bij aan ontwikkeling nieuwe windmolen

Provincie Groningen draagt bij aan ontwikkeling nieuwe windmolen

Provincie Groningen draagt bij aan ontwikkeling nieuwe windmolen

13 feb 2017

Lichtere windmolen kan het dubbele aan vermogen leveren

De Provincie Groningen draagt € 126.000 bij aan de ontwikkeling van een nieuw prototype windmolen. Het bedrijf Mega Windforce uit Winschoten gaat hiermee een windmolen ontwikkelen die lichter is dan de huidige windmolens, en die bovendien het dubbele aan vermogen kan leveren.

Concurreren met andere vormen van energie

Met het nieuwe type windmolen hoopt de provincie dat windmolens gaan concurreren met andere vormen van energie. De windmolens die op dit moment worden gebouwd zijn namelijk relatief zwaar, duur en vragen veel onderhoud. Daarom blijven ze nog afhankelijk van energiesubsidies. 

Wat is het verschil?

Het ontwerp van de nieuwe windmolen ligt al bij Mega Windforce op de tekentafel. Op deze tekening is een verschil te zien op de as windturbine, het deel waar de bladen aan bevestigd zijn. Bij de klassieke windturbine zijn de bladen bevestigd op de as, waardoor alle krachten hier samenkomen. Aan de as is ook de generator gekoppeld, al dan niet met de versnellingsbak. Bij zo'n windturbine heb je zware constructies nodig, en bovendien heb je veel koeling nodig. En dat vertaalt zich naar het gewicht van het bovenstuk van de turbine, de sterkte van de mast en de noodzakelijke fundering,’ vertelt Ton Bos, CEO van de startup Mega Windforce. 

Bij het prototype zijn de bladen niet op een as, maar op een ring geplaatst. ‘Je hebt dan een veel groter oppervlak beschikbaar om de krachten op te vangen, waardoor je de constructie lichter kunt uitvoeren,' legt Bos uit. Belangrijker nog, gaat Bos verder, is dat de openring turbine een veel grotere range aan windsnelheden aankan. ‘De onze begint al bij windkracht 2 te draaien vanwege de lichtere constructie. We kunnen tot aan windkracht 11 doordraaien en leveren dan ook meer vermogen.’ 

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/windturbine-met-bladen-op-een-ring 

Als de nieuwe windmolen van Mega Windforce werkt, levert dit veel voordelen op. 

Provincie Groningen

De voordelen van een lichtere windmolen

Als de nieuwe windmolen van Mega Windforce werkt, levert dit veel voordelen op. De windturbines zijn lichter, slijten minder snel, geven geen geluidsoverlast en leveren jaarlijks meer energie op dan de huidige windmolens. Dit zorgt ervoor dat subsidies voor windenergie niet meer nodig zijn en de windturbines veel lager kunnen blijven.