Provincie Groningen draait op groene lokale Energie VanOns

Provincie Groningen draait op groene lokale Energie VanOns

Provincie Groningen draait op groene lokale Energie VanOns

12 jun 2018

Dertien Groninger gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst vierden gistermiddag dat zij gezamenlijk groene energie gaan inkopen bij Eneco en het lokale Noordelijke energiebedrijf: Energie VanOns. Alle energie voor de honderden publieke gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting in de provincie wordt de komende 15 jaar lokaal opgewekt. Zo blijft het geld in de regio. Samen is dit een stroomverbruik van circa 60 miljoen kWh per jaar, wat te vergelijken is met 17.000 huishoudens.

 

Op het Waagplein was er een mysterieuze box 'opgeladen' door fietsende bestuurders. Nadat er genoeg energie was opgewekt viel de box, met enthousiaste schoolkinderen van basisschool De Ster uit Harkstede erin, open. De leerlingen nemen met hun school deel aan Energy Challenges en geven de bestuurders een pluim voor deze inkoop van duurzame energie.

 

De openvallende box met scholieren

 

Lokale energiebronnen

'Als Provincie Groningen geven we graag het goede voorbeeld door energie te besparen én duurzaam in te kopen. Als dat dan ook nog lokaal is, dan is het helemaal perfect', zegt Nienke Homan, gedeputeerde provincie Groningen. Ook wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen is lovend: ‘Het bundelen van de energie inkoop biedt bijvoorbeeld Grunneger Power en kleinere coöperaties de kans te investeren in innovatie. Met duurzame energie door en voor onze provincie dragen we als overheden en marktpartijen samen op een mooie manier bij aan de energietransitie.’

Energiecoöperaties?

Energie VanOns is een coöperatief energiebedrijf met als doel iedere Noorderling zelf energie op te laten wekken en zo weinig mogelijk energie te laten verbruiken. Ze bestaan niet uit aandeelhouders maar uit Friese, Groningse en Drentse energiecoöperaties. Deze energiecoöperaties zijn opgezet en worden bestuurd door burgers zelf. Iedereen met een energierekening kan klant worden bij Energie VanOns: Particulieren, ondernemers, bedrijven en dus ook overheden. Met het geld van hun energierekening realiseren de energiecoöperaties projecten waar mensen aan mee kunnen doen om zelf energie te besparen of op te wekken. Zo wordt energie niet alleen groen opgewekt, maar wordt het geld van de energierekening weer duurzaam geïnvesteerd in de eigen regio.

Voor de stad Groningen is Grunneger Power die energiecoöperatie en één van de grootste energiecoöperaties van Nederland. In 8 jaar tijd hebben zij tal van energieprojecten gerealiseerd met en voor de inwoners van de stad Groningen. Bekende projecten zijn: Zonnepark Vierverlaten (het grootste collectieve zonnepark van Nederland), Zonnedak Alfa Postcoderoos en Huren met Zon. Bij hen kun je dus aankloppen om zelf energie te besparen of op te wekken. Ook kun je via hen klant worden bij Energie VanOns. 

Groningen is met de afsluiting van dit langdurige energiecontract een van de koplopers in Nederland

Nijmegen en Den Haag gingen voor. De Groninger partijen stimuleren de energieleveranciers bovendien bij de bouw van nieuwe zonne- en windenergieparken werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Betrokken Partners: Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Grunneger Power