Senioren in Lewenborg wonen straks in nul-op-de-meter woningen

Senioren in Lewenborg wonen straks in nul-op-de-meter woningen

Senioren in Lewenborg wonen straks in nul-op-de-meter woningen

3 nov 2017

Lefier gaat 32 appartementen bouwen in de stad-Groninger wijk Lewenborg. Deze woningen zijn aardbevingsbestendig en nul-op-de meter. Het worden de eerste nul-op-de-meter woningen in de gemeente Groningen.

Lefier probeert met nul-op-de-meter-projecten de energierekening voor huurders gelijk te houden of lager te krijgen, en de bewoners meer comfort te bieden. Een nul-op-de-meter woning levert bij normaal gebruik minstens evenveel energie op als ze verbruikt.

Onderzoek naar woonbehoefte van 55-plussers

Voordat de woningen zijn ontworpen, heeft Lefier in 2015 de woonbehoefte van 55-plussers in Lewenborg onderzocht. Een werkgroep van bewoners heeft bovendien goede input gegeven voor het plan dat er nu ligt.

Pieter Witzenburg, directeur vastgoed bij Lefier: “De bouw van deze appartementen moet de doorstroming van eengezinswoningen naar appartementen op gang brengen. Lefier speelt in op de groeiende vraag naar goede huisvesting voor senioren, dichtbij voorzieningen.”

 

Centraal gelegen appartementen

De 32 duurzame, sociale driekamerappartementen van 70 m² krijgen een eigen fietsenberging. Alle appartementen hebben een mooie ligging tegenover het winkelcentrum en grenzen aan het LeRoy natuurgebied. Ook is er gedacht aan de mogelijkheid om te parkeren. Bewoners krijgen toegang tot de garage bij de sporthal.

Begin november hebben omwonenden en wijkorganisaties de plannen bekeken tijdens een inloopbijeenkomst. De plannen werden goed ontvangen. Bewoners waren enthousiast over het ontwerp dat goed aansluit bij de natuurlijke omgeving.

Bouwbedrijf Salverda won de ontwerp- en bouwuitvraag en gaat de appartementen bouwen. Naar verwachting start de bouw in het voorjaar van 2018. De definitieve planning is afhankelijk van het moment waarop de omgevingsvergunning wordt verleend.

 

Lefier is één van de eerste partners van het platform Groningen Energieneutraal 2035. Zij sluiten regelmatig aan bij verschillende Versnellingstafels om zo de mogelijkheden te verkennen waarmee ze hun woningen kunnen verduurzamen.