Nieuwe partner: Solar Racing Groningen

Solar Racing Groningen bouwt auto op zonne-energie

Solar Racing Groningen bouwt auto op zonne-energie

25 jul 2017

Groninger studenten willen met auto op zonne-energie meedoen aan Solar Challenge

Een team van ambitieuze studenten van de RUG en Hanzehogeschool wil op bijzondere wijze bijdragen aan de doelstelling van Groningen Energieneutraal 2035. Samen met bedrijven en hogescholen gaan ze een auto ontwerpen die op zonne-energie rijdt en vervolgens meedoen met de Bridgestone World Solar Challenge 2019. Ook daarmee is het team van Solar Racing Groningen ambitieus: ze gaan voor een plek in de top 5 en hopen zo concurrenten uit Duitsland, Japan en Nederland achter zich laten. 

Als Solar Racing Groningen in 2019 meedoet aan de Bridgestone World Solar Challenge, hebben ze een primeur. Dan zal er namelijk voor het eerst een afvaardiging uit het Noorden meedoen aan de zonne-autorace van meer dan 3000 kilometer door de binnenlanden van Australië. De race wordt al sinds 1987 om het jaar georganiseerd. Sinds die tijd heeft een universiteit uit Nederland zeven keer de eerste plaats behaald en die eer hoopt Solar Racing Groningen hoog te houden.

 

Toch is winnen niet het enige doel van de race. Er wordt ook gekeken naar de innovaties die elk team heeft gebruikt in het ontwerp van de auto's. Dit kan bijvoorbeeld een innovatie zijn in het gebruik van waterstof- of hybride motoren, waarbij wordt de auto aangedreven door verschillende technieken. Ook auto's die volledig gebruik maken van energie dat is opgewekt door zonne-cellen worden hier nauwlettend in de gaten gehouden. Doordat deze nieuwe technieken samenkomen tijdens de World Solar Challenge, geeft het evenement waardevolle inzichten in de vele mogelijkheden van autotechniek. 

Het team van Solar Racing Groningen

Solar Racing Groningen begon in februari 2017 met een klein groepje mensen, maar groeide in enkele maanden uit tot een projectteam van 12 studenten. Elk teamlid heeft zijn of haar eigen expertise waarmee zij bijdragen aan de ontwikkeling van de auto op zonne-energie. Een deel van het team benadert de bouw met kennis vanuit de opleiding Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek of Technische Natuurkunde, terwijl anderen het team ondersteunen vanuit hun opleiding Communicatie en Marketing. Op termijn zullen zo'n 25 studenten betrokken zijn bij het project.

 

 

Samenwerking met partners en Groningen Energieneutraal 2035

Ook zoekt het team van Solar Racing Groningen de samenwerking met het bedrijfsleven. Ze hopen zo in contact te komen met bedrijven met expertise om het project verder te ontwikkelen. "Wij zijn een nieuwe organisatie, waarbij alles nog opgestart moet worden. Dit kunnen wij absoluut niet alleen" vertelt Silke Boeijen, hoofd communicatie bij Solar Racing Groningen. Het project willen ze ontwikkelen door partners mee te laten denken met de uitvoering ervan. De eerste stap is al gezet: op het TransFuture Festival waren zij vertegenwoordigd met een informatie-stand.

 

Ook organiseert Solar Racing Groningen binnenkort een brainstorm-evenement samen met hun huidige partners om vorm te geven aan het multidisciplinair platform van het Noorden. "Wij werken met diverse partners samen, die allemaal op een andere manier bijdragen aan ons project. Samen met al deze partners kunnen wij hopelijk tot een geweldig product komen."

Silke denkt dat de kennis van de studenten zeer waardevol kan zijn voor bedrijven in het Noorden. "Ons team bestaat uit zeer ambitieuze studenten, die een hun talent ontwikkelen op een bepaald gebied." Zo wordt de auto die ze ontwerpen verdeeld in 6 deelaspecten, waarbij teamleden onderzoek doen naar een bepaald deelaspect. De kennis die daar wordt opgedaan (denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuwe elektromotor) kan zeer waardevol zijn voor nieuwe partners van het project. "Wij willen het Noorden op de kaart zetten op het gebied van duurzaamheid en innovatie, dus onze bijdrage zou ook voor een groot deel uit promotie bestaan. Daarnaast zouden wij het ontzettend leuk vinden om samen een duurzaam evenement of activiteit te organiseren."

 

Het team is te volgen op www.solarracinggroningen.nl en facebook.com/SRGroningen.

 

Foto's: © Dion Huiskes Films​