Studenten presenteren energieneutraal WikiHouse aan koningspaar

Studenten presenteren energieneutraal WikiHouse aan koningspaar

Studenten presenteren energieneutraal WikiHouse aan koningspaar

26 apr 2018

Studenten van het Alfa-college en de Hanzehogeschool hebben hun eigen paleisje gebouwd om op koningsdag aan het koningspaar te laten zien. Het betreft een energieneutraal WikiHouse, een concept waarbij je met een online open source bouwpakket een eigen huis in elkaar kan puzzelen. De studenten hebben daarnaast allerlei innovatieve technieken toegepast voor energieverbruik, -opwek en -opslag. Ook wordt het huis geïsoleerd met hennepvezel uit de eigen regio. Duurzamer kan niet!

Het WikiHouse staat op de Grote Markt. Tijdens het koninklijk bezoek is er op de Grote Markt aandacht voor de aardbevingsproblematiek, maar wordt er vooral vooruitgekeken naar een duurzame toekomst zonder aardgas. In- en om het huis is aandacht voor duurzaamheid en nieuwe vormen van energie.

 

Nieuwe vormen van energie

Het WikiHouse wordt voorzien van zonnepanelen van enie.nl en geïsoleerd met vezelhennep uit de regio. Voor het huisje komen een biovergister, twee waterstoffietsen, een auto op zonne-energie en een hesla; een tesla op waterstof van de Holthausen Groep. Het huisje heeft een energiewand met onder andere een warmtepomp, accukast, hybride-omvormer en infraroodverwarming. De verschillende energiebronnen in en rondom het WikiHouse worden door ledverlichting met elkaar verbonden. 

 

Bouwen met Cradle2Cradle

Studenten van zowel het Alfa-college als de Hanzehogeschool Groningen hebben hard gewerkt aan diverse onderdelen van het WikiHouse. Zo wordt het WikiHouse gebouwd door studenten van de opleiding Timmerman van het Alfa-college. De studenten passen hierbij de zogeheten Cradle2Cradle methode toe: een manier van bouwen die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Hoe dat precies in zijn werk gaat kun je aan de studenten vragen tijdens koningsdag. Naast de bouw-opleidingen van het Alfa-college zijn ook Engineering, Human Technology, Installatie- en Elektrotechniek van de Hanzehogeschool bij het project betrokken.

 

Fietsen voor energie

Eén van de opties voor de invulling van een toekomstige energievoorziening is het gebruik van waterstof. Hoe dit precies werkt laat de Power2Gas fiets zien. Deze waterstoffiets wordt bereden door student Jeroen Brattinga van het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen. Jeroen fietst samen met Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo. Studenten van het Instituut voor Life Sciences & Technology laten zien hoe overtollig duurzame stroom naar methaan omgezet kan worden. Met de mobiele vergister laten zij het koningspaar zien hoe je keukenafval kunt vergisten.

 

Zo in tekst is het bijna niet te overzien wat er allemaal in en romdom dit huisje plaatsvindt. Ga dus vooral even kijken op koningsdag!

Betrokken partners: Hanzehogeschool Groningen, Alfa-college, Holthausen Groep