Van het aardgas af met een energieplan voor elke wijk

Van het aardgas af met een energieplan voor elke wijk

Van het aardgas af met een energieplan voor elke wijk

17 jul 2018

De gemeente Groningen wil in 2035 van het aardgas af zijn. Hoe dat er uit ziet is voor elk huis en elke wijk weer anders. Martin Klooster, medewerker van de gemeente, gaat de wijken in en laat bewoners verschillende scenario’s zien. Dinsdag 26 juni was hij te gast bij een bewonersbijeenkomst in Reitdiep en licht alvast een tipje van de sluier op.

“Zonder bewoners is er geen energietransitie”, zegt Martin. “Wij maken samen met elke buurt een ‘wijkenergieplan’ om van het aardgas af te komen. Daarom praten wij de komende tijd met bewoners uit alle wijken en gebieden om de mogelijkheden te bekijken. ”

Warmtepomp

Martin laat alvast 3 scenario’s zien. Eén variant schetst aansluiting op het warmtenet. In een tweede, hybride variant krijgen huizen warmte van een warmtepomp, en gebruiken alleen groen gas als het echt koud is. “Alleen moet er dan wel voldoende groen gas beschikbaar zijn.” Een derde mogelijkheid is het gebruik van een volledig elektrische lucht- of bodemwarmtepomp. “Daarvoor moet je wél een goed geïsoleerd huis hebben.”

Grootste opgave

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen is ook aanwezig bij de bijeenkomst in Reitdiep. “De energietransitie is de grootste opgave voor onze de stad de komende jaren”, zegt hij. “De veranderingen zijn al volop bezig. De wijkenergieplannen spelen een cruciale rol in onze ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Ook de inwoners komen voor keuzes te staan. Juist daarom is het zo belangrijk dat bewoners ook zelf nieuwe dingen gaan uitproberen, dat ze meepraten en meebeslissen over wat voor hun wijk de beste manier is.”

Puzzel

Tijdens de bijeenkomst oppert een bewoner een vierde mogelijkheid: het gebruik van waterstof. Interessant, vindt Martin. “Dat is een optie waar we zeker nog naar kijken. Met de inbreng van bewoners snappen we steeds beter hoe een wijk is en wat bewoners zelf belangrijk vinden.” Op 11 september is Martin weer te gast in de wijk. Bewoners kunnen dan verschillende scenario’s en alternatieven eens goed bekijken en zich individueel, of met de buren, voorbereiden op een vervolg. Maar daar wachten de Reitdiepers niet op: ze omarmen enthousiast het idee om op ‘energiesafari’ te gaan naar buurtbewoners die al een warmtepomp hebben. 

 

Wat kun je zelf al doen om energie te besparen? Kijk op www.groningenwoontslim.nl

Bewoners Reitdiep zitten niet stil!

“We willen van Reitdiep de duurzaamste wijk van de stad maken.” Thanh Punt, voorzitter van de duurzaamheidscommissie in de wijk Reitdiep, ziet het helemaal zitten. Ze gaat investeren in wijkwindmolens, rijdt in een elektrische deelauto – “heel handig, zo’n tweede auto die je alleen af en toe nodig hebt” – en zet zich met buurtgenoten in voor een duurzame wijk. “We hebben twee woningen, uit verschillende bouwjaren, waarin we met de gemeente meten hoeveel het kost om van het aardgas af te gaan. Het is zó gaaf om mee te mogen denken in de energietransitie!”

 

Van de wijkwindmolens bij de Dorkwerder sluis, een initiatief van stichting Paddepoel Energiek, wordt ze ook enthousiast. “Ik heb geen zonnepanelen omdat mijn dak op het noorden zit. Maar ik  investeer nu in ‘winddelen’. Per winddeel van 350,- krijg ik een belastingvoordeel dat 15 jaar duurt en mij  450,- oplevert.” En als een wijkwindmolen ergens past, dan is het wel in Reitdiep. “Het is een wijk met veel tweeverdieners en jonge kinderen, die blijven nog wel een tijdje.”

 

Mensen weten weinig van duurzame mogelijkheden, valt haar op. “Ze werken hard en hebben weinig tijd om zich te verdiepen.” Maar Thanh laat zich niet uit het veld slaan. “Ik vind het te gek om mensen hiervoor enthousiast te maken. Verkopen zit wel in mijn bloed!”

 

Meer weten over wijkwindmolens? paddepoelenergiek.nl/projecten/wijkwindmolen/