Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO) combineert mobiliteit met duurzaamheid

Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO) combineert mobiliteit met duurzaamheid

Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO) combineert mobiliteit met duurzaamheid

19 apr 2018

Duurzaamheid en mobiliteit, dat was één van de vier vastgestelde portefeuilles van Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost (VBZO) in september 2017. Met de huidige verbouwingen aan de zuidelijke ringweg en het spoorgebied is het logisch dat mobiliteit een belangrijk aandachtspunt is voor het bedrijvenpark. Dat dit gekoppeld wordt aan duurzaamheid laat zien dat noodzakelijke verandering goed samen kan gaan met duurzaamheid dankzij de steeds snellere groei in technische mogelijkheden.

 

In hun mobiliteitsplan presenteert VBZO hoe ze mobiliteit combineren met duurzaamheid. De lancering van dit plan vond plaats tijdens de speciale VBZO Academy “Let’s move together” op 10 april die geheel in het teken stond van mobiliteit. Dit plan richt zich voornamelijk op ondernemers en hun werkgevers door het inzetten van elektrische deelauto's, een kantoorbus, elektrische deelfietsen en een mobiliteitspas. Beide eerste punten gaan direct vanaf 10 april in werking en de laatste twee zijn nog in ontwikkeling. VBZO hoopt met deze vier oplossingen alle obstakels van het niet rijden met een eigen (lease)auto te ondervangen.

 

"Echte alternatieven, die bovendien bijdragen aan duurzaam vervoer op Zuidoost. En ja, het vergt misschien een andere mindset om mensen over te halen de alternatieven in praktijk te brengen. Daar kan jouw personeelsbeleid ook een stimulerende rol in spelen. Toch is een andere kijk op mobiliteit nodig, ook met het oog op CO2-uitstoot. Op termijn zal ook het MKB te maken krijgen met heffingen om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Dus ook uit financieel oogpunt is een andere mindset nodig.” Aldus VBZO-voorzitter Harry Marissen

 

De kantoorbus

De kantoorbus die tussen Assen en Groningen gaat rijden moet vooral door luxe en rust werknemers over de streep trekken. Zo stopt de kantoorbus van Drenthe Tours slechts op enkele centrale plekken, mag hij tijdens de spits op de vluchtstrook rijden en kun je gebruik maken van een laptoptafeltje én wifi onder het genot van een kopje koffie. Om het nog iets aantrekkelijker te maken geeft VBZO een vergoeding aan de eerste 20 ondernemers die een plek in de bus kopen.

 


Tijdens de VBZO Academy “Let’s move together” kon de kantoorbus bekeken worden

 

Elektrische deelauto's

Een deel van de werknemers en ondernemers heeft echter ook vervoer tijdens het werk nodig, bijvoorbeeld om klanten te bezoeken. Daarvoor worden elektrische deelauto's ingezet door twee autodealers op het bedrijventerrein: Martinistad (BMW) en Century (VW). Een abonnement kost de werkgever 50 euro per maand en het gebruik kost 6 euro per uur. De werkgever kan dan uiteraard zelf bepalen in hoeverre de werknemer bijdraagt aan de kosten. Voor nu worden er twee auto's ingezet waar vier bedrijven gebruik van gaan maken. Bij meer belangstelling worden er meer auto's ingezet. 

 

Het Nederlandse icoon kan niet ontbreken: de fiets!

Wie aan de ene kant van de stad woont en af en toe aan de andere kant van de stad moet zijn weet allang dat de fiets in dat geval even snel en in de spits zelfs sneller is dan de auto. Voor de wat langere afstand legt de fiets het echter toch af tegen de auto maar daar komt verandering in door de opkomst van de elektrische fiets!

 

“Uit onze enquête en uit cijfers van Groningen Bereikbaar blijkt dat voor een groot deel van de mensen die hier op Zuidoost werken de elektrische fiets voor woon-werkverkeer minstens zo snel gaat als de auto. In een half uur op je werk red je straks niet meer als de ring zuid op de schop gaat."

 

De elektrische deelfiets is dus een uitkomst voor de iets langere afstand en om vanuit werk ergens naartoe te moeten. Zoals al eerder genoemd is dit een onderdeel van het mobiliteitsplan die nog van start moet. 

 


Tijdens de VBZO Academy “Let’s move together” kon ook de elektrische deelfiets getest worden

Samenwerking is de key

Tijdens de VBZO academy sprak wethouder Paul de Rook namens de gemeente vol lof over de plannen van VBZO:

 

“Met deze actieve aanpak door het bedrijfsleven zelf om het vervoer op Zuidoost beter, slimmer en handiger te maken, loopt VBZO voorop met duurzame mobiliteit. De boodschap van de werkgevers hier is helder: overheid, u staat er niet alleen voor. Daar ben ik trots op en ik feliciteer Zuidoost van harte.”