Met Gr­een Ci­ty­Tree zui­vert Wa­ter­be­drijf Gro­nin­gen de lucht bij druk­ke Grif­fe­weg

Met Green CityTree zuivert Waterbedrijf Groningen de lucht bij drukke Griffeweg

Met Green CityTree zuivert Waterbedrijf Groningen de lucht bij drukke Griffeweg

10 okt 2017

Stel je nou eens voor dat een kantoor midden in een bos staat. Dat er niet dagelijks 25.000 auto’s een druk kruispunt passeren en een hoop CO2 uitstoten. Hoeveel schoner zou onze stad dan zijn?

 

Met die gedachte plaatste Waterbedrijf Groningen op 10 oktober de Green CityTree. De CityTree is een wand met mos die net zoveel lucht zuivert als 275 bomen. Ook levert het een CO2 besparing van 240 ton per jaar op. Een zeer geschikte oplossing voor stedelijke gebieden dus. De CityTree werd feestelijk onthuld door Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen, en Wethouder Mattias Gijsbertsen onder het toezien van verschillende Groningers. Zij werden, net als voorbijgangers, getrakteerd op koffie en een croissantje. Zo werd voor iedereen zichtbaar wat het Waterbedrijf Groningen doet om de doelstelling Groningen Energieneutraal 2035 te bereiken.

Zichtbaar zijn en Groningers inspireren

Riksta Zwart verwelkomde de mensen om stipt half negen bij de, toen nog onzichtbare, CityTree. Voordat deze onthuld werd vertelde ze over de acties die Waterbedrijf Groningen neemt om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Zo maakt de organisatie installaties van verschillende gebouwen geschikt om restwarmte te gebruiken en plaatste ze zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor. "Deze acties zijn niet altijd te zien," zei Zwart. Met de komst van de CityTree is daar verandering in gekomen. "Dagelijks rijden hier meer dan 25.000 auto's langs. Bestuurders zullen allen kunnen zien wat er mogelijk is om een energieneutrale stad te realiseren in 2035." 

 

"De doelstelling behaal je alleen samen"

Dat hoopt ook Wethouder Duurzaamheid Mattias Gijsbertsen. "De doelstelling om Groningen energieneutraal in 2035 kun je alleen samen voor elkaar boxen." De actie van Waterbedrijf Groningen is volgens Gijsbertsen een stap in de goede richting. De manier waarop deze CityTree gerealiseerd werd ook. Deze kwam er door de Versnellingstafel 'Groene Gevels'. "De opzet van een overleg tussen een aantal van de 39 partners helpt enorm om de doelstelling te realiseren" gaat de Wethouder verder.

 

Na zijn toespraak is het moment aangebroken om de CityTree te onthullen. Dat gebeurt niet voordat Riksta Zwart en Mattias Gijsbertsen een glas water hebben getapt en ermee proosten op de geslaagde ochtend.

 

 

Op het bankje van de CityTree kunt u samen nadenken over duurzame oplossingen voor Groningen.

Riksta Zwart - Directeur Waterbedrijf Groningen

Green CityTree als oplossing voor stedelijk gebied

Na de officiele opening legde CEO van Green CityTree Dénes Honus uit welke impact deze CityTree zal hebben op de stad. Bovenal zal de lucht rondom de Griffeweg schoner worden. "Gebouwen rondom dit kruispunt vervangen 4 keer vaker dan gemiddeld hun luchtfilters. Met de CityTree zal dit aantal vervangingen significant afnemen." Dat komt door de mos op de CityTree. Dit trekt fijnstof, stikstofoxiden en andere CO2-stoffen aan, en produceert daarnaast zuurstof. 

 

De ideale oplossing voor luchtzuivering in stedelijk gebied dus, maar desondanks is deze CityTree pas de tweede die in Nederland geïnstalleerd is. Het Waterbedrijf en de Gemeente Groningen hopen deze voorbeeldfunctie te blijven vervullen.