Auto's op waterstof van gemeente Groningen nu volledig duurzaam dankzij Holthausen Groep › Monitor Klimaatbeleid Groningen

Auto's op waterstof van gemeente Groningen nu volledig duurzaam dankzij Holthausen Groep

Auto's op waterstof van gemeente Groningen nu volledig duurzaam dankzij Holthausen Groep

30 jan 2018

Holthausen Groep maakt het voor de gemeente Groningen nu nog makkelijker om duurzaam te worden. Deze week wordt de elektrolyse-installatie dat het bedrijf bouwde bij Woldjerspoor in gebruik genomen. Hier kunnen auto's op waterstof uit de regio tanken. De afvalwagen, veegwagen en twee personenauto’s op waterstof van de gemeente Groningen zijn niet meer afhankelijk van de watergas dat elders uit het land werd aangeleverd (en niet altijd groen was). Daarmee rijden de gemeentelijke vervoersmiddelen nu echt volledig zonder het uitstoten van uitlaatgassen.

Holthausen Groep heeft als missie 'zero emission'. Het Groninger familiebedrijf, dat gassen en schone energie levert aan onder andere bedrijven en zorginstellingen, wil de uitstoot van broeikasgassen te lijf gaan. De elektrolyse-installatie bij Woldjespoor draagt daar aan bij: niet eerder konden bezitters van auto's op waterstof in de buurt tanken. Zelf geeft Holthausen het goede voorbeeld. Ze zijn gestart met het ombouw van hun eigen vrachtwagens naar Groengas en laten al hun personeel elektrisch rijden.

Weinig bedrijven in het Noorden volgden het voorbeeld van Holthausen Groep, terwijl het bedrijf uit Hoogezand anders had verwacht. Bij de presentatie van de plannen voor een waterstoftankstation op bedrijvenpark Eemspoort, vorig jaar mei, dagen zij dat er eind 2017 al een stoet wagens zou rijden. Dit is echter beperkt gebleven. In een interview met het Dagblad van het Noorden legt Carl Holthausen uit waarom: "Alles is nieuw en dan loop je telkens tegen een hoop dingen aan. Het kost tijd voordat alles werkt, maar dat tempert onze verwachtingen niet’’. 

Carl Holthausen denkt namelijk dat de elektrolyse-installatie daar verandering in gaat brengen. ,,Je koopt geen voertuig als je niet kunt tanken, maar het zou me verbazen als bedrijven dat niet gaan doen. Duurzamer dan rijden dan op groen opgewekte waterstof, is niet mogelijk".