Wethouder Mattias Gijsbertsen installeert 40.000e zonnepaneel bij Roodehaan

Wethouder Mattias Gijsbertsen installeert 40.000e zonnepaneel bij Roodehaan

Wethouder Mattias Gijsbertsen installeert 40.000e zonnepaneel bij Roodehaan

14 nov 2018

Afgelopen woensdagmiddag installeerde wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) met de laatste zonnestralen van die dag het 40.000e zonnepaneel bij zonnepark Roodehaan. Dit groeiende zonnepark prijkt bijna onzichtbaar tussen de vuilnisheuvel en de A7 aan de Zuid-Oostkant van de stad en zal in januari 2019 meer dan 85.000 zonnepanelen tellen. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid stroom voor maar liefst 3000 huishoudens. Mede dankzij dit park is het aantal zonnepanelen in de gemeente Groningen in één jaar tijd verdubbeld maar daar houdt het niet op want er zijn plannen voor een zonnepark Roodehaan deel twee en drie. 

Van kop tot staart heeft het maar liefst 5 jaar geduurd, maar dan heb je ook wat "En hoe lang duurt zoiets tegenwoordig? Twee jaar? Kijk, die versnelling hebben we dus óók bereikt." Aldus Gijsbertsen die daarmee duidelijk aankaart dat een duurzame investering niet alleen een investering in het product maar ook in de ontwikkeling ervan betekent. Daarnaast blijkt het zonnepark niet alleen zon te vangen, maar zijn de zonnepanelen op zo'n hoogte geïnstalleerd (2 meter) dat er ook schapen onderdoor kunnen lopen. Zo behoudt het zijn oorspronkelijke bestemming maar dan met dubbele winst!

De 40.000e zonnepaneel wordt geïnstalleerd door Gijsbertsen en Sunprojects directeur Hans Lambrechts

Omwonenden

Uiteraard worden de omwonenden in dit verhaal niet vergeten. Naast goed contact met de omwonenden is er ook geluisterd naar hun wensen en heeft er zelfs een uitwisseling van diensten plaatsgevonden. Zo zorgt één van de omwonende voor het uitbaggeren van de aangrenzende sloot en heeft daarvoor in ruil wat zonnepanelen op het dak gekregen. Ook de zorgboerderij mag langskomen om bramen en bessen te plukken van de nog aan te leggen struiken naast het zonnepark. 

Doelstelling aantal zonnepanelen

In totaal liggen er nu 230.00 zonnepanelen in de gemeente Groningen wat t.o.v. de 114.000 van vorig jaar een fors aantal is. Toch zullen we nog flink moeten aanpoten want in 2035 moet 60% van onze elektriciteit opgewekt worden door zonnepanelen wat neerkomt op zo'n 2,5 miljoen extra zonnepanelen. Een zonnepark Roodehaan deel twee en drie zijn dus broodnodig!