Zomerse Sportevenementen - Hoe maken we ze óók gezond voor het milieu?

Zomerse Sportevenementen - Hoe maken we ze óók gezond voor het milieu?

Zomerse Sportevenementen - Hoe maken we ze óók gezond voor het milieu?

10 aug 2017

Ieder zomerseizoen volgen ze elkaar in rap tempo op: populaire sportevenementen die georganiseerd worden in de buitenlucht. Massaal kijken we naar de Tour de France en het EK Vrouwenvoetbal, lopen we de Nijmeegse Vierdaagse of beoefenen we een andere duursport, zoals de triathlon en hardlopen, om vervolgens deel te nemen aan de Iron Man in Maastricht of de Ladies Run in Groningen. Voor deelnemers hebben deze evenementen louter een positief effect. Ze behalen persoonlijke doelen, winnen de gele/groene/bolletjes/witte trui en verbeteren hun conditie.

Maar wat doet zo’n evenement met de omgeving? Zijn de effecten op het milieu en de natuur ook zo positief? Of staat dit in schril contrast met de duurzame leefstijl die deze zomerse sportevenementen promoten?

 

 

Vrijwel elk onderdeel van een sportevenement in de buitenlucht heeft een effect op het milieu, blijkt uit verschillende onderzoeken. De kleding gedragen door atleten bijvoorbeeld. Volgens wetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT veroorzaakt de productie van sportschoenen van het merk Asics zo’n 15 kilogram CO2-gas. Hiermee kan een lamp van 100 watt een week lang branden. Ook het reizen van spelers en toeschouwers naar sportevenementen is vanzelfsprekend belastend voor het milieu. Het WK Voetbal van 2010 in Zuid-Afrika zorgde voor een uitstoot van 2,75 miljoen ton CO2-gas. Dit was voor het grootste deel te wijten aan het feit dat iedereen naar het zuidelijkste puntje van Afrika moest vliegen, en zich vervolgens tussen verschillende speelsteden per vliegtuig verplaatste. 

 

 

Tour de France - Ondanks promotie van duurzaam vervoersmiddel een grote belasting voor milieu

Een voorbeeld van een sportevenement dat nog wel een grote ecologische voetafdruk achterlaat is de Tour de France. Dat begint bij de eerste Tour-ettappe, de ‘Grand Depart’ die elk jaar in een ander land plaatsvindt. Op deze dag verzamelen tussen de twee en drie miljoen wielerliefhebbers zich bij de presentatie en start van de tocht. In 2007, zo bleek uit onderzoek van Cardiff University, verbruikten zij zo’n 100 miljoen kilowatt aan stroom - genoeg om de Londense metro een jaar te laten rijden. 

 

Maar ook de wielrenners zelf laten hun sporen na in het Franse landschap, vooral vanwege het afval dat ze achterlaten. In 2010 werden renners van de Tour zelfs aangeklaagd voor hun vervuilende gedrag. De waterflessen en verpakkingen van repen en gels waren een doorn in het oog van de organisatie Coalition Nature die de claim indiende. Froome reageerde daarop met een statement waarin hij de Tour-organisatie opriep om meer afvalbakken neer te zetten. Hoewel de Tour zich steeds meer  inzet voor meer bewustwording van de gevolgen voor het milieu, zijn het nu vooral nog richtlijnen en ligt er na elke etappe nog steeds veel afval op straat. 

Toch is niet elk sportevenement belastend voor het milieu. In onder andere Amerika en in Nederland hebben organisaties van sportevenementen effectieve maatregelen genomen waardoor de sport duurzaam is voor mens én omgeving. We kunnen waardevolle lessen leren op het gebied van duurzame sportevenementen van deze ‘winnaars’.

UC San Diego Triathlon - Groen evenement door een groene voorbereiding

De Triathlon- studentenvereniging aan de Universiteit van Californië in San Diego vindt dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het verduurzamen van een sportevenement. De vereniging biedt triatleten de mogelijkheid om, voordat ze deelnemen aan een duurzaam georganiseerde triatlon, groen te trainen. Samen met studenten van de opleiding techniek ontwikkelden ze hometrainers om stroom op te wekken.

 

 

Ook de reis naar een evenement heeft de studentenvereniging drastisch verduurzaamd. Ze waren zich ervan bewust dat de meeste CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het reizen van deelnemers en organisatie naar de races.  Daarom stimuleerden ze het reizen per fiets, openbaar vervoer of gewoon door te lopen. 63% van d atleten gaf hieraan gehoor en zo wist de organisatie 50% minder CO2-uitstoot te produceren. Als de deelnemers dan uiteindelijk beginnen aan een race, dan kunnen ze het afval dat ze tijdens de tocht van 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen verzamelen, scheiden in verschillende prullenbakken. 

Volvo Ocean Race - Partners voor gezonde oceanen

Het duurt nog even voordat de volgende Volvo Ocean Race van start gaat, maar de organisatie zet nu al een aantal belangrijke stappen om het evenement te verduurzamen. Voor de race die eind dit jaar begint hebben ze een groot meerjarig duurzaamheids-programma opgesteld. De focus van het programma is de oceaan en dan met name de plastic soep die de oceanen steeds meer bedreigd. Het programma heeft drie speerpunten en de organisatie van de Volvo Ocean Race pakt deze doelen op samen met 11thHourRacing, AkzoNobel en de Verenigde Naties:

 

1. De ecologische voetafdruk tot een minimum beperken door minder single-use plastic te gebruiken op de boot en in de steden die worden aangedaan tijdens de tocht

2. De impact van de race maximaliseren door hun communicatie in te zetten voor bewustwording van een schone oceaan. Hiervoor worden vooral de 65 boten ingezet.

3. Een positieve impact achterlaten door bijvoorbeeld sport-, wetenschappelijke-en lokale projecten te ondersteunen.

 

Om sportevenementen zoals de Tour de France gezond te maken voor mens én natuur, kunnen organisaties de kunst bij elkaar afkijken. Er zijn al verschillende stappen gemaakt door bijvoorbeeld de impact van het evenement op het milieu te analyseren en de data te gebruiken voor aanpassingen. Een van de elementen die geanalyseerd kan worden is het transport van en naar het evenement. Voor de Triathlon vereniging in San Diego had het stimuleren van reizen met het openbaar vervoer een grote impact op de CO2-uitstoot. Ook het scheiden van afval reduceert de impact op het milieu en zou een relatief eenvoudige stap zijn om te zetten. Tot die tijd zullen we een bijzondere tegenstelling in sportevenementen blijven zien: terwijl de mens gezonder wordt, geldt voor het milieu juist het tegenovergestelde.